Tervetuloa AKVA-koulutuksen nettisivulle! Akateemiset valmiudet eli AKVA-koulutus on maahanmuuttajille, jotka haluavat parantaa mahdollisuuksiaan päästä opiskelemaan yliopistoon tai ammattikorkeakouluun ja työllistyä Suomeen. AKVA-koulutus on maksuton ja siihen on haku. Opiskelijat valitaan hakulomakkeiden, haastattelujen ja kielitaitotestien perusteella. Koulutukseen haetaan viimeistään 7.5.2023 tältä sivulta löytyvällä hakulomakkeella.
Tältä sivulta löydät seuraavat tiedot (voit siirtyä tietoihin otsikkoa klikkaamalla):
- Voisitko sinä olla AKVA-opiskelija?
- AKVA-koulutuksen aikataulut ja sisällöt
- Mitä AKVA-opiskelu maksaa?
- Hakuohjeet ja hakulomake
- Sähköpostiapu ja infotilaisuus hakua varten
- Information about the AKVA programme in English
AKVA-koulutuksen kursseilla opitaan taitoja, joita tarvitaan suomalaisessa korkeakoulussa ja työelämässä. Niitä ovat suomen, englannin ja halutessasi ruotsin kieli, tietotekninen (=IT) osaaminen, oman alan opinnot, tutustuminen suomalaisen yhteiskunnan toimintatapoihin sekä erilaisiin opiskelutekniikoihin.
Maksuttomassa koulutuksessa sinua autetaan löytämään oma opintopolkusi. Sinulle tarjotaan henkilökohtaista ohjausta ja ryhmäohjausta. Kaikki opetus on kielitietoista eli suomen kieltä harjoitellaan jatkuvasti. Koulutuskokonaisuuden suorittanut opiskelija saa parempia mahdollisuuksia integroitua korkeakoulujärjestelmään ja yhteiskuntaan.
AKVA-koulutuksesta järjestettiin infotilaisuus 27.4.2023, jossa kerrottiin koulutuksesta, hakemisesta ja opiskelusta. Voit ladata infotilaisuuden materiaalit tästä linkistä >>
Voisitko sinä olla AKVA-opiskelija?
Oletko Suomeen maahanmuuttanut henkilö, joka on opiskellut ennen muuttoa yliopistossa tai ammattikorkeakoulussa? Tai oletko käynyt toisen asteen koulutuksen eli lukion tai ammattikoulun? Silloin AKVA voi olla sinulle hyvä vaihtoehto, joka valmistaa jatko-opintoihin tai auttaa sinua löytämään työpaikan!
Koulutus on tarkoitettu maahanmuuttajille, jotka ovat opiskelleet yliopistossa tai ammattikorkeakoulussa muualla kuin Suomessa tai jotka ovat käyneet toisen asteen koulutuksen. Huomaathan kuitenkin, että koulutukseen osallistuminen ei tarkoita, että voisit automaattisesti ilman erillistä hakua päästä opiskelemaan yliopistoon tutkinto-opiskelijana.
Milloin ja mitä voit opiskella AKVA-koulutuksessa?
Aikataulu
AKVA-koulutus alkaa elokuussa 2023 ja loppuu kesäkuussa 2024. Kursseja on siis kahtena lukukautena eli syksyllä 2023 ja keväällä 2024. Lisäksi halukkailla on mahdollisuus käydä maksullinen suomen kielen kertauskurssi kesällä 2023.
Moduulit
Kaikille opiskelijoille suunnitellaan oma opintopolku. Siihen valitaan sopivat opintomoduulit. Tarjolla on 7 moduulia. Koko koulutuksen laajuus on noin 49 opintopistettä (op). Koulutus alkaa 21.8.2023 ja päättyy 30.6.2024. Tämä tarkoittaa sitä, että AKVA-koulutus on sivutoimista opiskelua.
Sisällöt
Koulutuksessa on ensin orientaatiojakso elokuussa 2023. Orientaation aikana suunnittelet ohjaajien kanssa oman opintopolkusi. Lisäksi orientoidut AKVA-koulutuksessa ja yhteiskunnassa tarvittaviin IT-taitoihin. Ohjaus jatkuu koulutuksen loppuun asti. Et siis jää yksin opintojesi kanssa, kun orientaatio on loppunut.
Syyskuussa 2023 alkavat loputkin opintopolkusi kurssit. Erityisesti suomen kieltä pääset harjoittelemaan koko koulutuksen ajan. Lukuvuoden aikana on neljä (4) suomen kielen kurssimoduulia. Ne vahvistavat ja kehittävät kirjallista ja suullista kielitaitoasi.
Myös muut AKVA-kurssit tukevat suomen oppimista. Esimerkiksi Tietoa Suomesta -kurssilla pääset tutustumaan teemoihin, jotka liittyvät suomalaiseen yhteiskuntaan – suomeksi keskustelemalla ja sanastoa harjoittelemalla. Lisäksi harjoittelet IT-taitoja ja opiskelutaitoja, joita tarvitaan yliopistossa (esimerkiksi tietokoneen käyttö, oma-aloitteisuus, opiskelutekniikat, tenttiin vastaaminen). Lukuvuoden aikana valitset myös itsellesi mielenkiintoisia oman alasi autenttisia yliopisto-opintoja avoimessa yliopistossa.
Suomen kielen osaamisen lisäksi myös englannin kielen taito on tarpeellinen opinnoissa ja suomalaisessa työelämässä. Pääset kehittämään omia englannin kielen taitojasi 2–6 opintopisteen laajuisesti. Toinen vaihtoehto on opiskella ruotsia, joka on hyödyllinen kieli erityisesti kaksikielisessä rannikko-Suomessa, jossa puhutaan ruotsia.
Opiskelua AKVA-koulutuksessa on maanantaista perjantaihin. Pääasiassa opinnot ovat päivällä, mutta joskus ohjelmaa voi olla myös illalla tai viikonloppuna. Koulutus voi olla etäopetusta tai lähiopetusta. Joka tapauksessa koulutus sisältää yhdessä muiden kanssa ja tiettynä kellonaikana olevia oppitunteja. Silloin täytyy olla paikalla. Tämän lisäksi koulutukseen sisältyy itsenäistä opiskelua ja kotitehtäviä.
Mitä AKVA-opiskelu maksaa?
AKVA-koulutukseen osallistuminen on maksutonta. Osallistuja järjestää ja maksaa itse vain normaalit, omaan arkeen liittyvät asiat koulutuksen aikana, kuten ruokailut, matkakustannukset, asumisen ja terveydenhuollon.
Koulutuksessa voidaan kertoa lisämahdollisuuksista osallistua kursseille, jotka voivat maksaa vähän, mutta maksulliset kurssit eivät ole pakollinen osa opintoja. Ylimääräinen maskullinen kurssi on esimerkiksi suomen kielen kertauskurssi kesällä 2023 sekä jotkin avoimen yliopiston tai muun tahon järjestämät oman alan kurssit. Nämä kurssit ovat kuitenkin aina vapaaehtoisia. AKVA-koulutukseen kuuluva pakollinen opetus ei siis maksa sinulle mitään.
AKVA-koulutus on osa-aikaopiskelua. Siksi koulutukseen ei voi saada opintotukea, eikä siitä myöskään saa tutkintotodistusta tai opinto-oikeutta.
Jos et tee koulutuksen ohella töitä, kysy kuitenkin TE-toimiston vastuuasiantuntijaltasi, voisitko saada työttömyysetuutta. Voit olla yhteydessä TE-toimistoon jo silloin, kun haet koulutukseen. Kun saat tietää, että pääset koulutukseen, ota heti yhteyttä TE-toimistoon, jotta saat päätöksen ajoissa.
Huomioithan myös, että AKVA-koulutuksessa opiskelu ei vaikuta mahdolliseen oleskelulupapäätökseen. Koulutuksen järjestäjä HY+ ei voi auttaa oleskelulupa-asioissa.
Haluatko hakea opiskelijaksi AKVA-koulutukseen?
Voit hakea koulutukseen täyttämällä hakulomakkeen netissä viimeistään 7.5.2023.
Haku 2023 alkavaan AKVA-koulutukseen on päättynyt, ja uusi AKVA-koulutus alkaa mahdollisesti ensi vuonna. Uuden koulutuksen toteutuminen varmistuu loppuvuodesta 2023.
Haluatko lisätietoja sähköpostiisi, jos AKVA-koulutus toteutetaan uudestaan? Anna sähköpostiosoitteesi tämän linkin kautta >>
Koulutukseen valitaan opiskelijat hakulomakkeiden, haastattelujen ja kielitaitotestien perusteella. Kielitaitotesteihin ja haastatteluihin kutsutaan vain osa hakijoista. Valinnassa otetaan huomioon kiinnostus AKVA-opintoihin, mahdollisuus suorittaa opinnot loppuun ja arvio siitä, kuinka tarpeellinen koulutus on hakijalle.
Opiskelijaksi ottamisen edellytyksenä on, että sinulla on riittävä suomen kielen pohjataito. Kielitasovaatimuksena on B1 tai Yleisen kielitutkinnon taso YKI3. Kielitason todentamiseksi järjestämme testitilaisuuden maanantaina 15.5. klo 9–12 Helsingin yliopiston keskustakampuksella, jonka tarkempi osoite lähetään testiin kutsutuille hakuajan jälkeen.
Soveltuvuushaastattelut pidetään 30.5. ja 31.5. klo 9–19 välillä Helsingin yliopiston keskustakampuksella. Tarkempi haastatteluaika ja paikka ilmoitetaan haastatteluun kutsutuille 25.5. mennessä.
Jos sinut valitaan koulutukseen opiskelijaksi, saat tietää sen viimeistään 6.6.2023 sähköpostitse. Koulutukseen valituille opiskelijoille pidetään IT-taitojen testitilaisuus 7.6. klo 10–15 Helsingin yliopiston keskustakampuksella.
Jos sinut valitaan opiskelijaksi koulutukseen, sinun täytyy ilmoittaa, otatko opiskelupaikan vastaan viimeistään 22.6.2023. Ilmoitus tehdään lomakkeella, jonka saat sähköpostiisi, jos sinut on valittu opiskelijaksi.
Kuka koordinoi koulutusta ja opastaa kysymyksissä?
AKVA-koulutuksen järjestäjiä ovat Helsingin yliopiston koulutus ja kehittämispalvelut HY+ Oy sekä Helsingin yliopisto. AKVAa rahoittaa Opetus- ja kulttuuriministeriö OKM.
Onko sinulla kysymyksiä opiskelijahausta tai koulutuksesta? Voit lähettää viestin sähköpostiosoitteeseen akva@helsinki.fi. Tämä sähköpostiosoite palvelee hakuaikana sekä AKVA-koulutuksessa opiskelevia lukuvuonna 2023–2024. Sähköposteihin vastaa mukava AKVA-henkilökunta.
Information about the AKVA Training Programme in English
AKVA – akateemiset valmiudet (= academic readiness) is a training programme for immigrants aspiring to pursue a higher education degree in Finland. AKVA provides training and guidance that will improve participants’ chances of being accepted to study at university or another higher education institution. The programme aims to develop the skills necessary for studying and working in Finland.
The higher education system in Finland calls for a fluent command of Finnish and English, as well as the ability to study and work independently. In the AKVA educational training programme, you can learn these valuable language and practical skills. These skills are also needed in working life, and the AKVA programme will improve your employability in Finland.
The programme will help identify the most suitable higher education study path for you, with personal and group guidance provided by the programme staff. The programme’s teaching methods follow the principles of linguistic awareness, which means that Finnish is constantly practiced throughout the training.
The AKVA programme is free of charge for participants.
WHO IS THE AKVA EDUCATIONAL TRAINING PROGRAMME INTENDED FOR?
The programme is intended for immigrants who have completed their higher education outside of Finland, or who have completed their upper secondary school education.
Please note that in order to study in the AKVA programme, you have to have a sufficient level of Finnish (B1 or YKI3).
Participation in the AKVA programme does not automatically guarantee a study place at a university. The programme will coach you in applying to a higher education institution.
WHAT AND WHEN WILL YOU STUDY IN THE AKVA PROGRAMME?
The AKVA programme will begin in August 2023 and end in June 2024. The programme is therefore two academic semesters in length (autumn 2023 and spring 2024).
A personal study curriculum will be prepared for all participants in the programme, including appropriate modules selected by the programme staff. The programme consists of seven study modules and is worth 49 credit points in total.
In the programme you will study Finnish and English, or if you wish to, Swedish. You will also practice the academic study skills required at university (e.g. computer use, self-initiative, study techniques, exam preparation).
During the course of the programme, you will become familiar with studying at university. AKVA will not award you with a diploma or the right to study, but the programme will prepare you to apply for higher education studies in Finland.
The programme consists of both contact and online teaching, and you are required to be present in class.
INCOME DURING STUDIES
The AKVA programme is free of charge for participants, but no student financial aid is available for the programme.
Ask your local TE Office advisor whether you are eligible for unemployment benefits. You can contact the TE Office as soon as you apply for the programme. When you find out whether you have been accepted into the programme, you are required to contact the TE Office immediately.
Studying in the AKVA programme does not affect residence permit decisions. The programme organiser HY+ cannot assist participants with residence permit issues.
HOW CAN YOU APPLY TO STUDY IN AKVA?
The application period for the AKVA programme is from March 13 to May 7, 2023.
Please note, that in order to study in the AKVA programme, you have to have a sufficient level of Finnish (B1 or YKI3).
The participants for the AKVA programme are elected based on the filled application, interviews, and Finnish language tests. Only some of the applicants are called for interviews and language tests.
AKVA COORDINATORS
AKVA is coordinated by HY+ Ltd and the University of Helsinki. For further information, please contact: akva@helsinki.fi
There is also an online info session (in Finnish) in April 27 at 5–6 pm for everyone interested in the AKVA programme.
AKVA is funded by the Ministry of Education and Culture.