Hanke päättyi 31.12.2012.
Hankkeen toimenpiteet
VALMENNUSHANKE PROSESSIHYGIEENISEEN RISKIENARVIOINTI-OSAAMISEEN
LiKaTurVa – teoriasta tehtaaseen -valmennushankkeen tavoitteena oli valmentaa Kaakkois-Suomessa toimivia elintarvikealan laitoksia selviytymään uusista kilpailukyvyn haasteista ja vaatimuksista ja tuottaa prosessihygieenistä riskienarviointiosaamista aiheesta kiinnostuneille elintarvikealan yrityksille ja aiheesta kiinnostuneille toimijoille.
HYGIENIARISKIEN HALLINTA
Hankkeessa perehdyttiin elintarvikealan ammattimaisen toiminnan vaaroihin ja riskien tunnistamiseen omassa toiminnassa. Koulutuksessa tarkasteltiin uusia mahdollisuuksia tuottaa turvallisia laatutuotteita sekä kotimaan että kansainvälisille lähimarkkinoille.
OSAAMISTA LAATUKRITEEREISTÄ
Hankkeessa toteutettiin koulutusta kansainvälisten vientimarkkinoiden edellyttämistä toiminnan laatu- ja sertifiointivaatimuksista.
SEMINAARIOHJELMA 2010–2011
Mikrobiologian perusteet ja riskien ymmärtäminen
Tuotantoprosesseihin soveltuvat laitehygieniaratkaisut
Hygieenisen laitossuunnittelun perusteet, tilasuunnittelu ja hygieniavyöhykkeet
Millä argumenteilla kone myydään?
Hygieniariskien kartoittaminen elintarviketuotantoprosessissa hyödyntämällä HYGRAM®-riskinarviointiohjelmaa
Puhdistusosaaminen
Mitä saavutetaan henkilökunnan työhygienialla?
Elinympäristön puhtaus, ilmanvaihto- ja puhdastilatekniikat
Pakkausprosessin hygieeniset ratkaisut
Hankkeessa perehdytettiin eurooppalaisiin elintarviketurvallisuuden toimintaorganisaatioihin, -järjestelmiin ja vaatimuksiin, muun muassa:
– EHEDG (European Hygienic Engineering & Design Groupin)
– Nordic R3
– EFFoST
SEMINAARIT 2011–2012
Kasvintuotannon hygienia -eminaari 20.10.2011
EHEC ja Yersinia -vaarat ja saastumisen esto
Kasvisten hygieeniset käsittelyprosessit
Vihannesteollisuuden pintojen puhtaus
Prosessien kriittiset kohdat
Aiheeseen liittyvä ryhmätyö
Puhdistusosaaminen ja pikamenetelmät 21.11.2011
OIVA tulee ja sen merkitys
Elintarviketuotantoon soveltuvat hygienian määritysmenetelmät
Pikamenetelmät
Pesu- ja desinfiointiaineet
Puhdistusmenetelmät ja ohjelmat
Puhdistusainejäämien määrittäminen
Erikoispesut
Case: Puhtauden määrittäminen pikamenetelmällä
Ruokaturvallisuusriskien hallinta 16.3.2012
Bioaerosolit ja näytteenottotekniikat
Mikrobiologinen ilmanäytteenotto demonstraatiolla
Laitesuunnittelua ja EHEDG:in yleisohjeet nro. 8, 10 ja 13
HACCP ja Hygram
Ruuan kemiallinen turvallisuus
Mitä saavutetaan henkilökunnan työhygienialla? 16.4.2012
Käsihygienia
Suojavaatetuksen merkitys
Kunnossapitohenkilöstön toimintatapojen vaikutus tuotantotilojen hygieniaan
Hygieniakartoitustuloksia ennen ja jälkeen työhygienian parantamista
Demonstraatio edelliseen liittyen
Hygieniariskien kartoittaminen elintarviketuotantoprosessissa hyödyntämällä HYGRAM® riskin-arviointiohjelmaa 8.10.2012
Uudistunut lainsäädäntö, omavalvonta ja hyvät toimintatavat
Lämpötilojen, seisonta-aikojen, lämpökäsittelyiden ja jäähdytystehojen vaikutukset lopputuotteen mikrobiologiseen laatuun
HACCP-perusteinen riskienarviointi HYGRAM®-ohjelmalla
Demonstraatio edelliseen liittyen
Elinympäristön puhtaus, ilmanvaihto- ja puhdastilatekniikat 12.11.2012
Puhdastilatekniikat ja mahdollisuudet
Ilmanvaihto ja sen määrittäminen prosessitiloissa
Mitä puhdastila tarkoittaa elintarviketeollisuudessa
Bioaerosolit ja niiden määritysmenetelmä
Case: Ilmanäytteiden otto, tulosten laskenta ja analysointi
Pakkausprosessin hygieeniset ratkaisut ja projektin lopetustilaisuus 10.12.2012
Pakkausturvallisuusvaatimukset
Hygieenisen pakkauslinjan ja -koneen rakenne sekä suunnittelu
Pakkauskoneen työhygienian parantaminen
Aktiiviset älypakkaukset
Projektin päätöstilaisuus
MATKAT JA MUU OHJELMA 2010–2012:
Puhdistusosaaminen-tietoiskut 2.9.2011
OIVA tulee -tietoisku
LiKaTurVa hankkeen uudistuneen seminaariohjelman esittely
Seminaari- ja yritystutustumismatka Ahvenanmaalle 10.–12.10. 2011
Tutustuminen Oy Chipsters Food Ab:n tuotantoon
Tutustuminen Viking Line Ab:n laivaravintolan keittiökeskukseen, prosessihygieniaan, omavalvontaan ja raaka-aineostoihin
Seminaariesityksiä
ANUGA 2011 -seminaarit ja messut Kölnissä sekä EFFoST-toimintaan tutustuminen 7.–12.10.2011
Tutustuminen maailman suurimpaan vientituotteiden näyttely- ja verkostoitumistapahtumaan
LiKaTurVa -yrityksillä osallistumismahdollisuus alinäytteilleasettajaksi Helsingin yliopiston näyttelyosastolla
Seminaariesityksiä
Tutustuminen EFFoST-näyttelyyn ja toimintaan
Tutustuminen pakkaus- ja elintarvikealan prosessiteollisuuden laitoksiin kesällä 2012
Tutustuminen pakkausyrityksen prosessihygieniaan, omavalvontaan ja raaka-aineostoihin
Tutustuminen suuren elintarvikeyrityksen prosessihygieniaan, omavalvontaan ja raaka-aineostoihin sekä niiden jäljitettävyyteen
Seminaariesityksiä
Seminaari- ja messumatka Pietariin sekä tutustuminen elintarvikealan teollisuusyrityksiin ja kauppa- ja logistiikkaketjuihin syksyllä 2012
Tutustuminen Pietarin vientituotteiden näyttely- ja verkostoitumistapahtumaan
LiKaTurVa -yrityksillä osallistumismahdollisuus alinäytteilleasettajaksi Helsingin yliopiston näyttelyosastolla
Seminaariesityksiä
Tutustuminen Pietarin elintarvikealan teollisuusyrityksiin
Tutustuminen Pietarin potentiaalisiin elintarvikealan kauppa- ja logistiikkaketjuihin
NETTITYÖSKENTELYÄ VERKKO-OPPIMISYMPÄRISTÖSSÄ
Seminaariaiheista interaktiivinen kysymysten käsittely- ja keskustelumahdollisuus asiantuntijoiden kanssa netissä