TURVALLINEN KOULU: YHDESSÄ EROON KIUSAAMISESTA, HÄIRINNÄSTÄ JA VÄKIVALLASTA
HY+ toteutti Simpeleen koululle räätälöidyn Turvallinen koulu: yhdessä eroon kiusaamisesta, häirinnästä ja väkivallasta -valmennuksen syksyllä 2024. Suunnittelutapaamisesta ja kolmesta kolmetuntisesta valmennuskerrasta koostuva valmennuskokonaisuus täytti tilaajan odotukset ja antoi uusia käytännönläheisiä eväitä syventää osaamista tärkeän aiheen parissa. Alla rehtori Janne Hirvonen kertoo sekä valmennuksen taustoista, toteutuksesta että tuloksista.
Miten päädyitte hankkimaan valmennuksen ja ketkä siihen osallistuivat?
Halusimme kehittää kiusaamista ennaltaehkäisevää toimintaa – ja toisaalta saada uusia toimivia tapoja puuttua mahdolliseen kiusaamiseen. HY+ löytyi kumppaniksi opetusalan uutiskirjeensä ansiosta, ja koimme heidän valmennuksensa juuri meidän tarpeisiimme sopivaksi.
Alusta asti oli selvää, että tämä tärkeään teemaan liittyvä valmennus tuodaan koko koulun henkilöstön ulottuville, mikä osoittautuikin hyväksi suunnitelmaksi. Jokainen henkilöstön jäsen osallistui vähintään yhteen, kaikille yhteiseen osioon, joka toimi samalla opettajien veso-koulutuksena. Koulun johto, opiskeluhuolto ja kiusaamiseen puuttumisen tiimi syvensi osaamistaan ja pohti koulun toimintatapoja lisäksi myös kahdessa muussa osiossa.
Miten koitte valmennusprosessin, vastasiko se tarpeisiinne?
Oli hyvä ajatus jakaa valmennus kolmeen osioon, ja eriyttää niiden sisältöjä osallistujien roolin ja vastuiden mukaan. Valmennus muodosti loogisen jatkumon: se alkoi johdon, kuraattorin ja koulupsykologin valmennuspäivällä, jossa alustettiin myös seuraavaa, koko henkilökunnalle suunnattua valmennustapaamista. Viimeisessä tapaamisessa paikalla oli johdon lisäksi kiusaamiseen puuttumisen tiimi, jolloin voitiin myös työstää konkreettisia askelmerkkejä jatkoa varten.
Koko valmennus eri vaiheineen vastasi tarpeitamme erinomaisesti. Saimme juuri sitä, mitä olimme toivoneet: tuoreinta tutkittua tietoa ja teoriaa, mutta samalla kokonaisuus oli käytännönläheinen ja konkreettinen. Valmentaja Hanna Rönnblom osasi asiansa erinomaisesti, mikä aktivoi, innosti ja rohkaisi henkilöstöä vaikean aiheen käsittelyssä. Kaiken kaikkiaan valmennus sai erinomaiset arviot kaikilta osallistujilta.
Millaisia oivalluksia tai oppimiskokemuksia syntyi valmennuksen aikana?
Ehkä suurin oivallus oli se, että pelkkä ongelman ratkaiseminen ei riitä. Lisäksi tarvitaan selkeä kokonaisuus, johon sisältyy muun muassa hyvin suunniteltu työnjako, nimetyt vastuualueet, valmis dokumentointimateriaali, seurantasuunnitelma ja suunnitelma tiedottamisesta. Valmennuksen myötä olemme pystyneet työstämään juuri niitä osa-alueita, joissa on aiemmin ollut eniten puutteita.
Koulumme KiVa-tiimi (kiusaamisen vastainen toimenpideohjelma) on työstänyt muun muassa kiusaamiseen puuttumisen mallia ja vastuita sekä kehittänyt materiaaleja tätä varten. Nyt kun työkalut ovat kunnossa, pitää huolehtia siitä, että uudet opit ja hyvät käytänteet pysyvät mukana kouluarjessa ja malli toimivana.
Miten arvioitte yhteistyötä valmennuksen toteuttajien kanssa?
Sekä omasta että koko työyhteisön puolesta haluan välittää isot kiitokset valmennuksesta. Yhteistyö kouluttajan ja HY+:n kanssa oli koko prosessin ajan sujuvaa ja joustavaa; toiveitamme ja ajatuksiamme kuultiin myös valmennusjaksojen välillä, joten pääsimme vaikuttamaan valmennukseen koko sen keston ajan.
Suosittelen lämpimästi valmennusta muillekin kouluille. Kouluttaja on alansa huippuosaaja, joka osaa motivoida osallistujat kehittämään parempia ja toimivampia malleja kiusaamiseen puuttumiseen.
_________
Turvallinen koulu -valmennukseen osallistuneiden palautteita:
”Valmennus tarjosi hyviä vinkkejä ja käytännönläheisiä esimerkkejä kouluarkeen – näiden avulla on helpompia rakentaa koulun käytänteitä jatkossakin.”
”Huikean asiantunteva ja asiansa osaava kouluttaja, joka tunsi erinomaisesti kouluarjen.”
”Loistava toteutustapa, joka myös motivoi kaikkia osallistujaryhmiä.”
”Valmennus antoi rohkeutta uusien toimintamallien käyttöönottoon ja muistutti systemaattisuuden ja seurannan tärkeydestä. Koko kokonaisuus tuli huomioitua.”
Kiinnostuitko? Tutustu tilauksesta järjestettävään Turvallinen koulu -valmennukseen: