Varhaiskasvatuksen ruokailusuositus ja varhaiskasvatussuunnitelma linjaavat ruokakasvatuksen toimenpiteitä, joiden tehokkaaseen käynnistämiseen ja seurantaan pedagogisessa vastuussa oleva henkilöstö tarvitsee riittävää sisältöosaamista.
Koulutuksen tavoitteena on tukea ja syventää varhaiskasvatushenkilöstön ruokakasvatuksellista sisältöosaamista ja pedagogista ammattitaitoa. Koulutus antaa välineitä kehittää ja arvioida lasten hyvää ravitsemusta ja kestävää elämäntapaa tukevaa ruokakasvatustoimintaa omassa yksikössä yhteistyössä vanhempien ja ruokapalveluiden toteuttajien kanssa.
Kenelle
Koulutus sopii niin varhaiskasvatuksen opettajille kuin lastenhoitajillekin. Koulutus voidaan toteuttaa myös niin, että mukana on tärkeimpien sidosryhmien, kuten oman kunnan ruokapalveluiden tuottajien edustajia.
Hyödyt
Koulutus tarjoaa:
- tukea ruokakasvattajana kehittymiseen
- käytännön työkaluja ruokakasvatuksen toteuttamiseen lasten ikäryhmää ja varhaiskasvatuksen yksikköä tukevalla tavalla
- osaamista tunnistaa myös kestävän elämäntavan periaatteita osana varhaiskasvatuksen ruokakasvatusta.
Teemoja
Koulutukseen voidaan tilaajan toiveiden mukaisesti sisällyttää esimerkiksi seuraavia teemoja:
- varhaiskasvatuksen ruokakasvatuksen tavoitteet
- kestävä elämäntapa ja kestävät ruokavalinnat
- lapsen ruokasuhde ja sen muovautuminen
- kasvattajan ruokasuhde
- aistilähtöisyys ja Sapere-menetelmä
- lapsen ruokaympäristö ja ruokailukäytännöt
- ruokapalveluntuottajan rooli ruokakasvatuksessa
- monikulttuurisuuden huomioinen ruokakasvatuksessa
- ruokakasvatus ympäristökasvatuksen näkökulmasta
- toiminnan arviointi
Toteutustapa
Koulutuksesta voidaan räätälöidä organisaatiollenne vähintään yhden päivän laajuinen kokonaisuus verkko- tai lähitoteutuksena.