Aivot ja työ -verkkokoulutus Varman henkilöstölle
Varma on työkykyjohtamisen edelläkävijä ja työn eläkevakuuttaja, joka huolehtii yksityisten yrittäjien ja työntekijöiden lakisääteisestä työeläketurvasta.
HRD-päällikkö Pauliina Heiskanen vastaa Varman henkilöstön kehittämisestä. Heiskasen mukaan Varmalla ollaan hyvin tietoisia siitä, mitkä asiat asiantuntija- ja tietotyössä nykyään kuormittavat.
”Seuraamme työeläkeyhtiön roolissa sitä, millaiset asiat vaikuttavat ihmisten työkykyyn. Digitalisaatio ja työn murros muuttavat myös työkyvyn haasteita ja riskejä. Tietotyössä erityisessä kuormituksessa ovat aivot.”
Heiskanen oli törmännyt HY+:n Aivot ja työ -koulutukseen aiemmin ja todennut teeman hyvin ajankohtaiseksi. Hän otti yhteyttä HY+:aan ja sai kuulla tarkemmin koulutuksen sisällöistä.
Heiskanen piti ajatuksesta, että koulutuksen avulla henkilöstö oppii huomioimaan aivojen hyvinvointia ja saa käytännön vinkkejä sekä pääsee miettimään omia työn käytäntöjä tästä näkökulmasta. ”Ajattelin että tällaiset asiat ovat osuvia hyvin monelle varmalaiselle”, Heiskanen pohtii.
Varmalla työskentelee reilut 500 ihmistä ja toimenkuvat vaihtelevat laajasti. Heiskanen koki, että koulutuksesta voisi olla hyötyä hyvin erilaisissakin tehtävissä toimiville.
Varma tilasi HY+:n Aivot ja työ -koulutuksen, ja se tarjottiin koko Varman henkilöstölle. Koulutus herätti Heiskasen mukaan kiinnostusta ja ilmoittautumisia tuli paljon.
”Jo alusta lähtien kannustimme siihen, että koulutus ei jäisi vain siihen itseopiskeluun, kuten verkkokurssit yleensä tehdään, vaan käytäisiin keskustelua ja sparrailua muiden kanssa”, Heiskanen kertoo.
Tuuli Kuutti, joka toimii Varmalla assistenttitiimin esihenkilönä, tarttui yhdessä tekemisen ajatukseen. Kun koulutus tuli Varman intrassa tarjolle, Kuutti ja muutama muu hänen tiimistään päätti edetä koulutuksen suorittamisessa yhdessä.
”Sovittiin sellainen aika tiivis eteneminen siten, että otettiin viikoittain puolen tunnin tapaaminen”, Kuutti kertoo opintopiirinsä etenemisestä. Jokainen kävi hänen mukaansa katsomassa kunkin koulutusosion videot ja materiaalit etukäteen ja niistä keskusteltiin ja syvennyttiin aiheisiin tapaamisissa.
”Se kannusti koulutuksen tekemiseen”, Kuutti pohtii. ”Kun tiesi että muutkin ovat valmistautuneet, niin halusi itsekin olla, että pystyi osallistumaan aidosti keskusteluun.”
Koulutukseen sisältyneet videot olivat Kuutin mielestä sopivan pituisia ja tukivat hyvin tekemistä työn ohella. ”Suorittaminen oli tehty helpoksi”, hän toteaa.
Myös koulutuksen asiantuntija, aivotutkija ja Helsingin yliopiston kasvatustieteen professori Minna Huotilainen saa paljon kehuja. ”Hyvä ja oivalluttava asiantuntija”, Heiskanen toteaa Huotilaisesta, joka oli hänelle jo ennestään tuttu kouluttaja. ”Oli todella helppo ja mukava seurata hänen tapaansa puhua”, kehuu puolestaan Kuutti.
Kuutin mukaan koulutuksen tekeminen yhdessä opintopiirin kanssa toi suorittamiseen konkretiaa. Keskustelut kannustivat kokeilemaan koulutuksesta saatuja oppeja käytännössä ja reflektoimaan esimerkiksi sitä, millaiset tavat palautua sopivat kullekin. ”Todettiin että oli kyllä hyvä tapa tehdä, ja näin voisi tehdä jatkossakin vastaavan tyyppisiä koulutuksia.”
Varmalla on Heiskasen mukaan henkilöstölle paljon tarjolla erilaisia koulutuksia ja valmennuksia ajankohtaisista teemoista.
”Pidemmän etätyöjakson ja pandemian jälkeen, kun on siirrytty enemmän hybridityöhön, nämä Aivot ja työ -koulutuksen teemat ovat olleet vahvasti esillä ja on paljon puhuttu tauottamisen ja palautumisen tärkeydestä”, Heiskanen kertoo. ”Ihmiset varmasti arvostavat sitä, että tällainen koulutus on tarjolla.”
”Me olemme toimialalla, joka on työkyvyn kanssa läheisissä tekemisissä, ja huolehtiminen aivojen hyvinvoinnista on aika oleellinen osa työkykyä. Aivot ja työ -koulutus osui siis meille hyvin.”