FI | SV | EN

Joustava esi- ja alkuopetus

Koulutus tarjoaa tukea joustavan sekä lapsen kasvun ja oppimisen tarpeet huomioivan esi- ja alkuopetuksen toteutukseen ja kehittämiseen.

Hallitusohjelman (2019) tavoitteena on parantaa varhaisten perustaitojen oppimista muodostamalla esiopetuksesta ja perusopetuksen kahdesta ensimmäisestä vuosiluokasta nykyistä yhtenäisempi kokonaisuus. Joustavan esi- ja alkuopetuksen avulla lapselle luodaan jatkumo, joka ottaa huomioon lapsen kasvun ja oppimisen tarpeet ja taidot.

Kenelle

Koulutus on suunnattu esi- ja alkuopetuksen henkilöstölle.

Hyödyt

Lasten tarpeista lähtevä pedagoginen yhteistyö esiopettajien, luokanopettajien ja erityisopettajien välillä lisää joustavia oppimiskäytäntöjä ja auttaa kohdentamaan lapsille moniammatillista tukea. Koulutus lisää yhteistä ymmärrystä ja osaamista esi- ja alkuopetuksen asiantuntijuuden välillä.

Sisältöjä

Koulutuksessa käydään läpi yhteisöllistä toimintakulttuuria, opettajien moniammatillista yhteistyötä, ammatillista kehittymistä ja oppilaiden yksilöllisten oppimispolkujen edistämistä. Koulutuksessa käsitellään myös vuosiluokattomuutta.

Toteutustapa

Koulutuksen aikana esiopettaja ja luokanopettaja toimivat kehittäjäopettajaparina, ja koulutukseen voidaan liittää myös kouluvierailuja. Koulutuksen laajuus on 2–5 päivää. Tarkempi toteutus sovitaan erikseen asiakkaan tarpeiden mukaan.

Tilaa koulutus

Sisältöjä ja toteutusta voidaan räätälöidä tilaajan tarpeen mukaan.

Ota yhteyttä

Sari Saarinen
050 479 4761
etunimi.sukunimi@hyplus.fi

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä!

Yhteydenottopyyntö

Yhteydenottopyyntö

Yhteyshenkilöt

Sari Saarinen
050 479 4761
etunimi.sukunimi@hyplus.fi

Vastaavia koulutuksia

Ajankohtaista

Ravitsemustieto auttaa tukemaan aivojen terveyttä
Ravitsemuksen merkitys terveyteemme ja erilaisten sairauksien ennaltaehkäisyyn on kiistaton tosiasia, ja ruokavalion vaikuttavat mekanismit esimerkiksi […]
HY+digiaamu: Ratkaisukeskeisyys on tulevaisuuden tekijän metataito
Työelämän muutokset haastavat meitä uudistumaan yksilöinä ja organisaatioina. Perinteinen ongelmakeskeinen ajattelu ei useinkaan enää auta, […]
Työyhteisön neljä tärkeää kehittämiskohdetta
Blogiteksti on julkaistu alun perin 29.4.2019 ja päivitetty 28.4.2023. Työyhteisön kehittäminen on ensiarvoisen tärkeää, sillä […]