Loma on ollut monelle meistä kaivattu hengähdystauko arjen kiireistä ja velvollisuuksista. Se tarjoaa oivan tilaisuuden irrottautua työstä, rentoutua ja kerätä voimia. Lomalta paluu voi joskus myös tuntua yllättävän raskaalta. Paluu arkeen ja työaikatauluihin voi vaatia totuttelua ja sille täytyy antaa aikaa. Unirytmit ovat lomalla voineet olla mitä sattuu ja takaisin arjen aikaisiin herätyksiin tottuminen voi olla hankalaa. Loman jälkeen saattaa olla vaikea motivoitua takaisin työtehtäviin, koska loma tarjoaa yleensä rentoutumista ja vapautta, kun taas työ vaatii keskittymistä ja vastuuta.
Ihmisillä on luonnollinen taipumus vastustaa muutoksia, ja lomalta palaaminen töihin on suuri muutos, joka vaatii sopeutumista ja aikaa. Onneksi positiivinen psykologia voi tarjota keinoja, joiden avulla töihin paluusta voi tehdä sujuvampaa ja jopa innostavaa.
Mitä on positiivinen psykologia?
Positiivisen psykologian tavoitteena on ymmärtää, mitkä tekijät edistävät ihmisten ja yhteisöjen hyvinvointia ja kehittää keinoja, joilla nämä tekijät voidaan hyödyntää jokapäiväisessä elämässä. Sen keskeisiä oppi-isiä ovat mm: Martin Seligman, Mihaly Csikszentmihalyi, Christopher Peterson ja Barbara Fredrickson, jotka ovat edistäneet ymmärrystä hyvinvoinnista ja ihmisen kukoistuksesta.
Miten positiivinen psykologia voi auttaa töihin paluussa?
- Kiitollisuus: Kiitollisuuden harjoittaminen on yksi positiivisen psykologian perusperiaatteista. Kirjoita ylös asioita, joista olet kiitollinen, sekä lomalla että työelämässä. Tämä voi auttaa sinua näkemään positiiviset puolet molemmissa ja lievittämään mahdollisia töihin paluun aiheuttamia negatiivisia tunteita.
- Tavoitteiden asettaminen: Selkeät ja merkitykselliset tavoitteet voivat lisätä motivaatiota ja auttaa sinua suuntaamaan energiasi oikein. Martin Seligmanin PERMA-mallin mukaan saavutukset (Accomplishment) ovat keskeinen osa hyvinvointia. Aseta realistisia ja tarpeeksi pieniä tavoitteita ensimmäisille työpäivillesi ja nauti niiden saavuttamisesta!
- Myönteinen ajattelu: Harjoittele myönteistä ajattelua ja keskity niihin asioihin, jotka sujuvat hyvin. Mieti, mikä tänään sujui mukavasti, missä asiassa edistyin. Barbara Fredricksonin ”laajentamisen ja rakentamisen” teorian (broaden-and-build theory) mukaan positiiviset tunteet laajentavat ihmisen ajattelu- ja toimintakykyä ja auttavat rakentamaan pysyviä henkilökohtaisia resursseja.
- Tunnista ja käytä vahvuuksiasi: Tunnista omat vahvuutesi ja pyri käyttämään niitä työpäivän aikana. Vahvuuksien hyödyntäminen lisää tyydytystä ja auttaa sinua tuntemaan itsesi päteväksi ja motivoituneeksi. Positiivisen psykologian tutkijat Seligman ja Christopher Peterson ovat kehittäneet luonteenvahvuuksien luokituksen (ns. VIA-testi), joka voi auttaa sinua tunnistamaan omat vahvuutesi.
- Tee mieluista ja sopivan haastavaa: Psykologi Mihaly Csikszentmihalyi on esittänyt, että yksi onnellisen elämän tärkeä tekijä on niin sanotut flow-kokemukset: syvä keskittymisen ja uppoutumisen tila, jossa aika kuluu huomaamatta ja tehtävät sujuvat vaivattomasti. Pyri löytämään työtehtäviä, jotka haastavat sopivasti ja joissa voit kokea flow’ta. Tämä lisää työtyytyväisyyttä ja tuottavuutta.
- Tapaa muita, vaihda kuulumisia ja tee yhdessä: Hyvät ihmissuhteet ja yhteisöllisyys työpaikalla lisäävät hyvinvointia. Seligmanin PERMA-mallissa merkitykselliset ihmissuhteet (Relationships) ovat keskeinen osa hyvinvointia. Käytä aikaa vuorovaikutukseen kollegoidesi kanssa, vaihda lomakuulumisia ja ehdota yhteistyötä. Näin rakennat positiivista työilmapiiriä.
- Muista palkita itseäsi: Palkitse itseäsi pienillä tavoilla saavutuksista tai hyvistä suorituksista töihin palatessasi. Tämä voi lisätä motivaatiota ja hyvää mieltä. Esimerkiksi pidä kahvitauko suosikkikahvilassasi tai varaa aikaa rentouttavalle harrastukselle työpäivän jälkeen.
- Tietoinen läsnäolo: Harjoittele tietoista läsnäoloa. Ota lyhyitä taukoja työpäivän aikana keskittyäksesi ympäristöön ja omaan kehoosi. Voit esimerkiksi istua hiljaa, sulkea silmäsi ja kuunnella ympäristön ääniä tai tuntea tuolin tukevan kehoasi. Tai keskity täysin kuuntelemaan, kun puhut kollegan kanssa. Tietoinen läsnäolo tunnetusti vähentää stressireaktioita ja kykyäsi keskittyä. Voi myös kokeilla verkosta löytyviä Mindfulness-harjoituksia ja etsiä sieltä itsellesi toimivimmat taktiikat.
Positiivisen psykologian kehittämät opit voivat tehdä töihin paluusta huomattavasti miellyttävämmän kokemuksen. Keskittymällä kiitollisuuteen, tavoitteiden asettamiseen, positiiviseen ajatteluun ja vahvuuksien hyödyntämiseen, voit luoda itsellesi suotuisat olosuhteet työssä menestymiselle ja hyvinvoinnin lisäämiselle. Hyvin suunniteltu paluu arkeen voi olla erinomainen mahdollisuus kehittää itseäsi ja parantaa työelämäsi laatua pitkälläkin tähtäimellä!
Kirjoittaja: Kehittämisen asiantuntija Anne Burman, HY+
Tule suosittuun positiivisen psykologian verkkovalmennukseemme, jossa tutustut positiivisen psykologian osa-alueisiin, jotka edistävät yksilöiden ja yhteisöjen hyvinvointia, vuorovaikutusta ja resilienssiä sekä saat keinoja hyödyntää näitä tekijöitä omassa elämässä ja työyhteisössä.