Viestijä valmentajana – kuka muu muka?

Päivitetty viimeksi:

Some kohahtaa ja tarttis tehdä jotakin. Asiantuntijalla on edessään vaativa haastattelu median kanssa, mutta ei aikaisempaa kokemusta asiasta. Henkilöstön kirjoitustaitoa paikkaavat vahvat näkemykset eri tyylilajeista. Ohjeistusten perään huudetaan käytävillä, mutta harva jaksaa etsiä niitä intrasta. Viestijän pitäisi hoitaa oma tonttinsa, mutta ei pysty, kun on säntäiltävä tapaus kerrallaan pelastamaan porukkaa pulasta eri puolilta organisaatiota. Kuulostaako tutulta? Kauanko ajattelit jatkaa sitä?

Oletko valmis päästämään irti kontrollista? Sillä aikuisten oikeasti eihän tuo paketti kontrollissasi ole ollut pitkään aikaan, jos koskaan. Samalla voisit miettiä, miltä oma ammattitaitosi näyttää kulmahuoneesta katsottuna. Uskotaanko tilannearvioitasi, saatko valtaa tehdä tarvittavat ratkaisut? Otatko vastuun viestinnästä ja organisaation luotsaamisesta viestinnällisempään suuntaan kokonaisuutena?

Valmentajamainen työote vaatii pokkaa, ja siinä ei aina kerää kiitosta. Joskus täytyy sietää sitä, että asiat menevät pieleen. Pitkällä tähtäimellä, erityisesti niukkoja voimavaroja jaettaessa, löisin silti vetoa delegoinnin puolesta. Viestintä ei yksinkertaisesti taivu kaikkeen itse, tarvitaan koko organisaatio tekemään fiksumpia ja viestinnällisempiä ratkaisuja. Vastaavasti organisaatio tarvitsee viestijän aivot rakentamaan linjauksia ja toimintamalleja, miettimään strategisemman tason kysymyksiä ja rakentamaan kokonaisuutta.

Tarvitaan teoriaa ja erilaisia temppuja hyvällä tilannetajulla. Uusia ja vanhoja ratkaisuja. Asioiden viemistä käytäntöön ja luottamista omaan ammattitaitoon, vaikka maailma mullistuu ympärillä. Asennemuutosta tarvitaan niin omalla, kuin organisaatioiden kohdalla. Muiden kokemuksia voi ja kannattaa hyödyntää.

Kun väittelin tohtoriksi, tein kaksi lupausta: Ensimmäinen oli, että jaan ajatuksiani ja kokemuksiani alan hyödyksi. Toiseksi lupasin säilyttää kiinnostukseni uuteen, innostua kerta toisensa jälkeen maailmasta ympärilläni ja oppia itsekin lisää.

Helsingin yliopiston koulutus- ja kehittämispalvelut HY+ järjestää koulutuksen Viestijä valmentajana. Koulutukseen mahtuu vielä pari mahtavaa tyyppiä mukaan. Haluatko sinä olla heidän joukossaan? Minä ainakin olen. Uutta materiaalia ja ajatuksia pukkaa.  Vitsit ovat yhtä huonoja kuin ennenkin.

Kirjoittaja: Hanna Salminen, VTT, valmentaja, viestintäjohtaja

Jätä kommentti

Tietosuoja

HY+ Moodle

Siirry tilaamaan uutiskirje!

Koulutukset yrityksille

Koulutukset julkissektorille

ISKIKÖ TIEDONJANO?

Kiinnostuitko uuden oppimisesta? Haluatko pitää osaamisesi ajan tasalla ja virkistyä ammatillisesti?

Pysyttele askeleen edellä ja tilaa noin kerran kuussa lähtevä uutiskirjeemme, johon on koottu tuoreinta täsmätietoa oman alasi koulutuksista ja ilmiöistä.