FI | SV | EN

Työkaluja kestävään ruokakasvatukseen

Uusi valtakunnallinen varhaiskasvatuksen ruokailusuositus ja varhaiskasvatussuunnitelma edellyttävät pedagogiselta henkilöstöltä uudenlaisia taitoja ja työkaluja. Lasten terveysongelmat ja ruokailutilanteiden haasteet ovat yleistyneet, ja samalla ympäristön tila ja kestävän kehityksen kysymykset kaipaavat entistä enemmän huomiota. Onneksi samoilla toimilla voidaan vastata useisiin haasteisiin yhtä aikaa. HY+:n kohderyhmälle maksuton Terveyttä ja iloa ruoasta -koulutus tarjoaa uusia työkaluja planetaarisen terveyden tutkimukseen pohjautuen ja hyödyntää käytännön kokemuksia lahtelaisista päiväkodeista.

Hyvät terveys- ja elämäntavat rakentuvat pitkälti jo lapsuudessa ja ovat tiiviisti yhteydessä ruokakasvatukseen. Tutkimukset osoittavat, että yli puolet suomalaisista ovat ylipainoisia ja elintapoihin liittyvät sairaudet, kuten lihavuus ja tyypin 2 diabetes, ovat yleistyneet ilman pysyviä ratkaisuja. Myös kaupunkilaistumiseen liitetyt immuunijärjestelmän säätelyhäiriöt, kuten tulehdukselliset suolistosairaudet ja allergiat, ovat kasvussa. Näiden taustalla vaikuttavat elintapojen ohella muun muassa yksipuolistunut altistuminen mikrobeille.

Eräissä lahtelaisissa päiväkodeissa on jo kokeiltu ja tutkittu kestävää ruokakasvatusta ja ympäristön tilan parantamista. Esimerkiksi kasvisten viljely toimii mainiona tapana tutustua ruokaan, lisätä innostusta ruokailuun ja altistaa lapset luonnon hyödyllisille mikrobeille. Humpulan päiväkoti, joka on Vihreän lipun päiväkoti, panostaa muun muassa liikkumiseen ja lasten luontosuhteen vahvistamiseen. Päiväkodin lapset kasvattavat yhdessä pihallaan tomaatteja, joita myös nautitaan yhteisissä ruokailuhetkissä.

Päiväkoti on osallistunut myös Helsingin ja Tampereen yliopistojen toteuttamaan Adele-tutkimukseen, jossa selvitettiin lasten mikrobialtistusta ja immuunipuolustusjärjestelmän tilaa. Tutkimuksessa havaittiin, että metsämulta voi olla hyödyksi lasten terveydelle. Viljelylaatikoiden avulla lapset ovat innostuneet ruoan ja taimien kasvattamisesta, ja yhdessä tekeminen on lisännyt myönteistä suhtautumista tulevaisuuteen. Lisäksi päiväkoti on osallistunut RuokaAskel-tutkimushankkeeseen, jossa kehitettiin kestäviä ruokaratkaisuja ja vähennettiin hävikkiä.

Terveyttä ja iloa ruoasta -koulutukseen osallistuvat saavat mahdollisuuden tutustua näihin esimerkkeihin käytännössä. Lahden esimerkkien lisäksi koulutus kattaa kestävän ruokakasvatuksen ja elämäntavan ajankohtaisia teemoja, kuten uudet pohjoismaiset ravitsemussuositukset, lapsen kehitysvaiheiden huomioimisen, myönteisen ruokasuhteen tukemisen sekä toiminnan pedagogisen perustan. Koulutus tarjoaa käytännön vinkkejä ihmisen ja ympäristön hyvinvoinnin edistämiseen erityisesti varhaiskasvatuksen näkökulmasta.

Kirjoittaja: Ilmari Pirkkamaa, Lahden yliopistokampuksen koordinaatioyksikkö

Kiinnostuitko? Koulutus on Opetushallituksen rahoittamaa opetustoimen täydennyskoulutusta ja on kohderyhmälle maksutonta. Koulutus toteutetaan viimeistä kertaa keväällä 2025. Ilmoittaudu HY+:n Terveyttä ja iloa ruoasta -koulutukseen >>  

LISÄTIETOA KOULUTUKSESTA

Laura Maijala
Kehittämisen asiantuntija, HY+
+358 50 560 9396
laura.maijala@hyplus.fi

Suosituimmat sisällöt

Uusimmat Blogit

Lue seuraavaksi