Varhaiskasvatuksessa on tärkeää ymmärtää lapsen itsesäätelytaitojen merkitys ja vahvistaa niitä käytännön keinoilla. Koulutus tarjoaa osallistujille tietoa ja työkaluja lasten itsesäätelytaitojen tukemiseen ja biologisen kehityksen ymmärtämiseen. Sen tavoitteena on ennaltaehkäistä haastavana koettuja kasvatustilanteita, huomioida lasten yksilölliset tarpeet ja tukea heidän osallisuuttaan.
Koulutuksen sisällöt auttavat osallistujia pohtimaan omaa työtään ja toimijuuttaan. Tavoitteena on tiivistää koko työyhteisön toimintaa ja parantaa hyvinvointia. Koulutuksen teoria ja käytännön esimerkit muodostavat kokonaisuuden, jonka sisältöjä osallistujat voivat soveltaa suoraan työssään ja jakaa työyhteisössään.
Kohderyhmä
Varhaiskasvatuksen henkilöstö
Toteutustapa
Koulutus toteutetaan etäkoulutuksena (Teams/Zoom) tai lähikoulutuksena. Koulutus muodostuu kahdesta 90 minuutin koulutuksesta. Koulutukseen sisältyy ennakko- ja välitehtävä.
Esimerkkejä sisällöstä
Sisältö täydentyy ja vahvistuu asiakkaan ja kouluttajan kanssa käydyn keskustelun pohjalta.
- Käsitellään alle kouluikäisen lapsen biologisesta kehitystä. Keskitytään erityisesti itsesäätelytaitojen ja oman toiminnan ohjauksen taitojen kehittymiseen vaikuttaviin tekijöihin.
- Lapsen itsesäätelyn ja oman toiminnan ohjauksen taitojen vahvistaminen sensitiivisen vuorovaikutuksen keinoin. Temperamentti ja kiintymyssuhde erityistarkastelussa.
- Miten itsesäätelyä voi tukea? Ohjelmia ja interventioita on monenlaisia. Opitaan perusperiaatteita.
- Miten tästä eteenpäin? Miten työyhteisössä voi jakaa opittua ja miten kehittää omaa ja työyhteisön osaamista.