Miten kerrot tiimisi tarinan videolla?

Organisaatiossasi sykkii uudistusohjelma. Ohjelman osana otatte käyttöön videotarinat. Puhelimeesi napsahtaa viesti, jossa viestintäpäällikkönne kutsuu sinut kertomaan tiimisi onnistumistarinan videolla. Video julkaistaan verkossa, ja sitä jaetaan myös sosiaalisessa mediassa.

Onko reaktiosi KÄÄK!? Vai JEEE!?

Heittäydy peliin JEEE-asenteella, sillä videotarina auttaa tiimiäsi saavuttamaan tavoitteita!

Yleisö, tavoite, kamppailu

Kun käynnistät tarinan suunnittelun, niin ensimmäiseksi asetu yleisön nahkoihin. Keitä he ovat ja mitkä asiat heitä sytyttävät?

Seuraavaksi aseta tavoite. Mitä haluat saada aikaan tarinalla? Herättää kiinnostuksen, sytyttää oivalluksen, kutsua mukaan muutokseen, inspiroida tekemään uudella tavalla? Minkä tunnereaktion haluat herättää? Mitä konkreettista haluat ihmisen tekevän tarinan kuultuaan?

Haluat hyödyntää tarinankerronnan vaikutusvoiman, joka perustuu samaistumiseen. Aivotutkimuksen mukaan tarinan kuulijan aivosolut synkronoituvat, kun hän myötäelää tunteiden voimalla tarinan kamppailua ja haasteita. Tämän ansiosta tarina voi saada kuulijan muuttamaan jotain ajattelussaan ja käyttäytymisessään.

Aitous, persoonallisuus, sinä

Kun olet ideoinut tarinasi pääsisällöt, haluat oppia kertomaan tarinan oikealla tavalla. Kutsu sparrariksesi organisaatiosi kerrontataituri. Jalostakaa yhdessä tarinan rakennetta ja jännitettä ja sitä, miten sinun kannattaa hyödyntää videoviestinnän keinot.

Hyvän tarinankertojan supervoima on aitous. Sen löydät pohtimalla, miksi kertomasi tarina on sinulle henkilökohtaisesti erityisen merkityksellinen.

Treenaa videospiikkiäsi. Syvähengitys auttaa ääntä kantamaan, ja kun lämmittelet äänesi, saat mukaan rikkaampia sävyjä.

Kehitä tyyliäsi vahvuuksistasi käsin

Viestijänä ja tarinankertojana kehittyminen on pitkäjänteistä. Kun tunnistat oman perustyylisi vuorovaikuttajana ja tarinankertojana, opit hyödyntämään vahvuuksiasi ja huomioimaan kehitysalueesi.

Voit olla esimerkiksi

• suora etenijä
  • järjestelmällinen analysoija
  • puhelias innostaja
  • rauhallinen tiimipelaaja

Tarinankerronnan taitojen kehittäminen on inspiroivaa ja palkitsevaa. Tehokkaimmin tarinankerrontaa oppii ryhmässä, toinen toiselle palautetta ja vinkkejä antaen. Tehkää oppimisesta tiimin yhteinen projekti ja nauttikaa matkasta!

Millaisia kokemuksia sinulla on tarinankerronnasta videolla? Mitä vinkkejä haluat jakaa?

Kuka neljästä tarinankertojasta sinä olet?

Tekstin kirjoittaja on valmentaja, coach ja viestintäkehittäjä Johanna Tuutti. Vuorovaikutustyypiltään hän on rauhallinen tiimipelaaja, joka auttaa muita loistamaan. Eri tyylejä esittävissä kuvissa on Johannan yhtiökumppani Katja Alaja, valmentaja ja ammattitarinankertoja-tuottaja. Yrityksessään ALTUsparksissa Johanna ja Katja valmentavat organisaatioita uudistamaan viestintäänsä osallistavaksi tarinoilla ja sosiaalisen viestinnän välineillä. Kameran takana on elokuva- ja video-ohjaaja Salla Sorri.

Onko organisaatiossanne tarve ottaa tarinankerronta osaksi viestintää ja valmentaa tarinankertojia digiaikaan? Tule vuoden 2018 alussa starttaavaan HY+:n Tarinankerronta digiajassa -koulutusohjelmaan, jossa kouluttajina toimivat Katja, Salla ja Johanna. Ilmoittaudu nyt!

#tarinankerronta #hyplus #digiviestintä #koulutus #tkd01

2 Responses to Miten kerrot tiimisi tarinan videolla?

1. Tämä vaikuttaa aprillipilalta. Miten korkeakoulu voi lähteä tällaiseen hippaheikkikaruselliin? Onneksi en enää ole työssä enkä opiskele siellä.

• Hei Hannu-Pekka

Kiitos kommentistasi. Olemme Helsingin yliopiston rahastojen omistama yritys, osakeyhtiö, ja tarjoamme työelämään soveltuvaa jatkokoulutusta kaikille koulutustaustasta riippumatta. Vaikka meillä onkin vahva napanuora yliopiston tutkijoihin ja opetushenkilöstöön, saatamme myös käyttää kouluttajina yliopiston ulkopuolisia henkilöitä, joilla on osaamista ja kokemusta käytännön tehtävistä. Tämä blogikirjoitus viittaa juuri tällaiseen käytännönläheisempään koulutukseen, jossa on tarkoitus opetella videoiden käyttöä organisaatiotarinoiden luomisessa. Tässä vielä koulutuksen tarkempi ohjelma: http://kauppa.hyplus.helsinki.fi/Tarinankerronta-digiajassa

Jätä kommentti

Koulutukset