Lukeminen rikastuttaa lapsen sanavarastoa, parantaa keskittymiskykyä ja luo pohjan elinikäiselle oppimiselle. Lukeminen ja kirjallisuuskasvatus ovat keskeinen osa lapsen kehitystä.
Luku- ja kirjoitustaidon kehittymistä ohjataan varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa tavoitteellisesti. Lapsille tarjotaan mahdollisuus tutustua kirjallisuuteen ja kehittää lukutaitoa leikin ja tarinoiden avulla. Lukuhetket kehittävät mielikuvitusta ja opettavat empatiaa. Tekstit lohduttavat ja auttavat käsittelemään tunteita ja myös vaikeita asioita.
Tavoitteena on tukea lukevan yhteisön rakentamista ja tarjota ideoita oppimisympäristön muokkaamiseen lukuiloa ja lukemista kannustavaksi. Henkilöstö tukee lapsen kielen ja puheen kehittymistä yhdessä lasten vanhempien kanssa, koska kodin asenteilla ja esimerkeillä on suuri vaikutus lasten kehittyviin taitoihin.
Kirjallisuuskasvatuksessa hyödynnetään erilaisia tarinoita, loruja ja runoja, jotka herättävät lapsen kiinnostuksen ja uteliaisuuden. Lasta autetaan ymmärtämään erilaisia näkökulmia ja kulttuureja, mikä on tärkeää lapsen sosiaalisen ja emotionaalisen kehityksen kannalta.
Lukemisen ja kirjallisuuskasvatuksen avulla lapsi voi löytää ilon ja nautinnon kirjojen maailmasta, kehittäen samalla tärkeitä taitoja, jotka tukevat hänen tulevaisuuttaan.
Kiinnostuitko aiheesta? Koko varhaiskasvatuksen henkilöstölle suunnattu etäkoulutus lisää koko henkilöstön osaamista lukemisesta ja kirjallisuuskasvatuksesta. Koulutus muodostaa monipuolisen kokonaisuuden lapselle lukemisen vaikutuksista ja päiväkodin lukevan yhteisön muodostamisesta. Tutustu Lukeminen ja kirjallisuuskasvatus varhaiskasvatuksessa -koulutukseemme >>