FI | SV | EN

Johtamisviestintä kestävän oppimisyhteisön voimavarana

Vuorovaikutteinen viestintä on yhä tärkeämpi osa johtamistyötä. Oppilaitosten johtamistyössä toimivien kannattaa kehittää viestintäosaamistaan ja yhteisönsä viestintää pystyäkseen rakentamaan luottamusta eri sidosryhmien kanssa. Tästä uutuuskoulutuksesta saat kättä pidempää johtamisviestinnän moninaisiin haasteisiin. Koulutus on Opetushallituksen rahoittamaa opetustoimen maksutonta henkilöstökoulutusta.

Ajankohta

7.2.–14.11.2025

Toteutustapa
Monimuoto
Paikka
Helsinki
Hinta
Maksuton

Johtamisviestintä kestävän oppimisyhteisön voimavarana -koulutus tarjoaa yliopistotasoista tutkimustietoa ja valmiuksia modernin johtamisviestinnän kehittämiseen oppimisyhteisöissä. Oppilaitosten muuttuvassa toimintaympäristössä tarvitaan yhä enemmän moninaisten johtamistilanteiden ymmärtämistä ja yhteisöllistä kehittämistä.

Viestinnän toteuttaminen sekä sen rooli ja merkitys organisaatioissa ja yhteiskunnassa ovat muuttuneet hybridivaikuttamisen aikaan. Koulutus tukee uran eri vaiheissa olevien johtamisviestinnän osaamisen kehittämistä ja oppimisyhteisön johtamiskulttuurin uudistamista.

KENELLE

Koulutus on tarkoitettu rehtoreille ja muille johtajille sekä esihenkilöille tai sellaiseksi tähtääville, jotka toimivat perusopetuksessa, lukiossa, ammatillisessa koulutuksessa, vapaassa sivistystyössä, varhaiskasvatuksessa, esiopetuksessa tai taiteen perusopetuksessa.

TAVOITTEET

Koulutuksen tavoitteena on kehittää opetusalan johtajien ja esihenkilöiden johtamisviestinnän taitoja. Koulutuksella vahvistetaan osallistavaa johtajuutta ja johtamisen yhteisöllistä luonnetta.

TOTEUTTAMISTAPA

Koulutus kestää n. 10 kk ja sisältää 8 lähipäivää, mikä mahdollistaa pitkäjänteisen kehittämisen. Opiskeluun sisältyy työhön liittyviä tehtäviä ja kehittämiskokeiluja. Osallistuja kuljettaa läpi koulutuksen kehittämiskysymystään. Päivät sisältävät asiantuntija-alustuksia sekä valmentavaa/fasilitoitua työskentelyä. Koulutuspäivät järjestetään lähitoteutuksena. Prosessinvetäjänä ja pääkouluttajana toimii FT Outi Ihanainen-Rokio.

KOULUTUKSEN SISÄLTÖ JA AIKATAULU

1. moduuli: Oppilaitosten hybridi mediaympäristö ja vaikuttaminen, 7.2. ja 7.3.2025 klo 9─16 

Osio perehdyttää tämän päivän mediaympäristöön ja vaikuttamisen keinoihin oppimisyhteisön näkökulmasta. Se tarjoaa työkaluja oppilaitoksen viestintään kompleksisessa ja hybridissä mediaympäristössä. Osiosta saa näkökulmia ja menetelmiä vaikuttavan ja vuorovaikutteisen viestinnän suunnitteluun työssä ja työyhteisössä. Käsittelemme myös opetusalan viestinnän erityiskysymyksiä, kuten Wilma-viestintää.

2. moduuli: Hybridivaikuttamiseen varautuminen ja kriisiviestintä, koulutuspäivät 11.4. ja 9.5.2025 klo 9─16 

Sosiaalista mediaa käytetään yhä enemmän vihamielisessä informaatiovaikuttamisessa. Uudenlaisessa turvallisuustilanteessa oppilaitosten johdon tulee medialukutaidon rinnalla tuntea informaatiovaikuttamisen keinoja, jotta niihin voidaan reagoida oikealla tavalla. Osiossa opitaan tunnistamaan erilaiset ilmiöt ja keinot, kuinka häirintää tehdään viestinnällä, varautumaan hybridivaikuttamiseen ja ymmärtämään yhteisen tilanneymmärryksen luomisen merkitys. Osiossa rakennetaan osaamista kriisin ja epävarmuuden ajan johtamiseen ja viestintään yhteisön omien vahvuuksien pohjalta.

3. moduuli: Osallistava johtamisviestintä muutoksen tekijänä, koulutuspäivät 22.8. ja 19.9.2025 klo 9─16 

Osiossa paneudutaan oman organisaation johtamiseen liittyviin viestintähaasteisiin ja opitaan kehittämään niihin ratkaisuja. Osallistuja saa näkökulmia vaikuttavuuden ja osallistamisen toteuttamiseen sisäisessä ja ulkoisessa viestinnässä. Käsittelemme toimintaympäristön luonteen ja viestinnän yhteyttä, modernia johtamisviestintää, vaikuttamisen areenoita ja luottojoukkojen merkitystä, myös kriiseissä. Osiossa pureudumme myös osallistavaan pedagogiseen johtajuuteen käytännössä ja etäjohtamisen kysymyksiin. Tutkimme henkilöstöjohtamisen viestintää ja hankalien tilanteiden hoitamista. Osiossa opitaan uudistamaan oman yhteisön sisäistä viestintäkäsitystä ja osallistavan ja kuuntelevan viestinnän käytäntöjä. Osiosta saa viimeisintä tutkittua tietoa organisaatioviestinnästä ja asiantuntijapalautetta oman organisaation johtamisviestinnän suunnitteluun.

4. moduuli: Kestävä johtaminen ja sidosryhmäsuhteet, koulutuspäivät 17.10. ja 14.11.2025 klo 9─16 

Osiossa vahvistetaan vaikuttamisosaamista verkostoissa sekä viestinnän suunnittelun osaamista. Opitaan tunnistamaan erilaiset sidosryhmät ja niiden tiedontarpeet ja opitaan, miten ulkoiset sidosryhmät kytketään mukaan muutokseen. Tutkimme, miten oma yhteisö voi uskottavasti viestiä kestävästä kehityksestä sekä tehdä siinä yhteistyötä erilaisten sidosryhmien kanssa. Osiossa perehdytään verkostojen ja projektien viestintään, kestävän kehityksen periaatteisiin, läpinäkyvään viestintään ja sidosryhmien luottamuksen vahvistamisen keinoihin, viestinnän eettiseen ohjeistoon sekä revisioidaan päivittyneet viestinnän kehittämisen suunnitelmat ja toteutetaan vertaiskehittämisen ja -palautteen prosessi.

KOULUTTAJAT

  • Outi Ihanainen-Rokio: FT, johdon valmentaja ja liiketoimintamuotoilija, joka on erikoistunut organisaatioiden johtamiseen ja organisaatioviestintään, yrittäjä, Mastos Oy.
  • Tapio Lahtero: KT, Opetustoimen johtamisen dosentti, harjoittelukoulujen johtava rehtori, Helsingin yliopisto, erikoistunut kasvatus- ja koulutusalan organisaatioiden pedagogiseen johtamiseen ja johtamis- ja toimintakulttuurin kehittämiseen.
  • Maarit Pedak, VT, KTM kriisiviestinnän ja -johtamisen kouluttaja ja tutkija, aiemmin kouluttanut pitkään Helsingin yliopistolla. Perehtyi väitöskirjassaan sisäiseen kriisiviestintään Jokelan ja Kauhajoen koulusurmissa.
  • Hanna Reinikainen, KTT, tutkijatohtori, Helsingin yliopisto, Kuluttajatutkimuskeskus. Hänen viestinnän johtamisen alaan kuuluva väitöskirjansa valmistui vuonna 2022 ja käsitteli sosiaalisen median vaikuttajia ja strategista viestintää. Tutkinut mm. nuorten somekäyttöä.
  • Vierailevia puheenvuoroja. Koulutuksessa vierailee muutamia opetusalan viestinnän eritysteemoihin syventyneitä asiantuntijoita (tekoäly opetuksessa ja wilma-viestinnän erityispiirteet).

     


Varaamme oikeuden muutoksiin. 

Ilmoittautuminen
Ajankohta

7.2.–14.11.2025

Hinta
Maksuton

!

HINTA

Koulutus on Opetushallituksen rahoittama ja koulutukseen osallistuminen on opetustoimen henkilöstölle maksutonta. Matka- ja ruokailukustannuksista sekä sijaisjärjestelyistä vastaavat osallistujat itse.

KOULUTUKSEEN HAKEMINEN

Koulutukseen haetaan oheisella hakulomakkeella. Kohderyhmään kuuluminen on edellytys koulutukseen osallistumiselle. 

Valinnassa katsomme eduksi seuraavia tekijöitä:

  • sitoutuminen koko koulutukseen ja kehittämisprosessiin on tärkeää ja edellytys koulutukseen osallistumiselle
  • kahden henkilön ilmoittautuminen samasta työyhteisöstä (voit ilmoittautua myös ainoana työyhteisöstäsi)
  • mahdollisuus ja halu käyttää opittua omassa työssä ja työyhteisössä
  • ilmoittautumisjärjestys.

Hakemalla koulutukseen sitoudut osallistumaan siihen tullessasi valituksi. 

Haku koulutukseen päättyy 16.12.2024. Päätös opiskelupaikasta tulee tammikuussa 2025.

Ota yhteyttä
Minna Ristimäki
+358 50 4627213
minna.ristimaki@hyplus.fi
Vera Rahkonen
+358 50 594 9800
vera.rahkonen@hyplus.fi

Tämä koulutus on räätälöitävissä organisaatiollesi. Ota yhteyttä!

Tutustu myös näihin
Ajankohtaista