FI | SV | EN

Kestävä johtaminen ihmislähtöisenä ja tuloksellisena toimintana

Kestävä johtaminen on monitasoinen ja monialainen lähestymistapa johtamiseen, joka keskittyy organisaation pitkäaikaiseen menestykseen ja hyvinvointiin. Sen ytimessä on aina ihminen: kestävä toiminta alkaa ihmisistä ja inhimillisyydestä. Kestävä johtaminen perustuu vastuullisiin tekoihin, läpinäkyvään toimintaan sekä organisaation kykyyn uudistua ja sopeutua muuttuviin olosuhteisiin.

Vastuullisia ja läpinäkyviä tekoja 

Kestävä johtaminen alkaa vastuullisista teoista, jotka huomioivat ympäristön, yhteiskunnan ja taloudelliset näkökulmat. Tämä tarkoittaa muun muassa ympäristöystävällisten käytäntöjen omaksumista ja yhteiskuntavastuun kantamista kaikilla johtamisen tasoilla.

Läpinäkyvyys on olennainen osa kestävää johtamista. Kestävästi johdettu organisaatio toimii avoimesti ja rehellisesti, tarjoten sidosryhmilleen selkeän näkymän toimintaansa ja päätöksentekoprosesseihinsa. Johtajilla ja organisaatioilla tulisi olla selkeät tavoitteet ja mittarit kestävän kehityksen edistämiseksi. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi ilmastotavoitteiden sisällyttämistä liiketoimintatavoitteisiin ja prosessien kehittämistä läpinäkyviksi, joustaviksi ja vastuullisesti tarkasteltaviksi.

Myös ihmisiin liittyvissä asioissa tarvitaan mittareita. Näiden mittareiden tulisi kertoa organisaation toiminnan vaikutuksista ihmisiin – tarvitaan siis vaikuttavuusindikaattoreita kuvailevien mittareiden sijaan.

Resilienssiä ja uudistumista johdon agendalla 

Resilienssi tarkoittaa kykyä selviytyä ja kukoistaa muutosten keskellä. Organisaatiot, jotka ovat joustavia ja kykenevät mukautumaan ennakoimattomiin tilanteisiin, menestyvät paremmin pitkällä aikavälillä. Tämä jos mikä on kestävyyttä. Resilienssi ei kuitenkaan tarkoita menestystä toisten kustannuksella, vaan kaikkien osapuolten hyvinvoinnin huomioimista. Siksi resilienssin toteutumiseksi tarvitaan myös näkymää vaikuttavuuteen.

Ihmislähtöinen johtaminen korostaa työntekijöiden hyvinvointia ja osallistumista päätöksentekoon. Se pyrkii luomaan työympäristön, jossa työntekijät voivat kukoistaa ja tuntea olonsa arvostetuiksi. Diversiteetin ymmärtäminen ja sen johtaminen ovat keskeisiä kestävän johtamisen elementtejä. Organisaatioiden tulee luoda inklusiivinen kulttuuri, jossa jokainen työntekijä tuntee olonsa hyväksytyksi ja arvostetuksi.

Kohti ihmislähtöistä tuottavuutta  

Nykyään yhä useammat organisaatiot omaksuvat kompleksisuusajattelua ja ketteryysajattelua ylimmän johdon toimesta. Modernit johtoryhmät usein edellyttävät toiminnalta ja johtamistelta puolestaan dynaamisuutta ja ketteryyttä, vaikka vanhat johtamismallit eivät aina tue näitä tavoitteita. Moni organisaatio kamppaileekin erilaisten johtamisparadigmojen soveltamisen kanssa. Johtamisen paradigmat eli ajattelutavat ja arvostukset liittyen johtamiseen ovat jatkuvassa muutoksessa. On tärkeää ymmärtää kompleksisuuden, diversiteetin ja inklusiivisuuden merkitys nykyaikaisessa johtamisessa. Parhaiten näitä asioita tuodaan johtamiseen kokeilemalla ja tekemällä. Visuaalisuus ja yhdessä tekeminen ovat tehokkaita menetelmiä näiden konseptien omaksumisessa ja soveltamisessa johtamisen arkeen.

Elämme ajassa, jossa organisaatioiden tulee oppia uusia ajattelumalleja ja työkaluja tämän ajan haasteiden ratkaisemiseksi. Kestävä ja ihmislähtöinen johtaminen vaatii jatkuvaa oppimista, sopeutumista ja avoimuutta. Kaikkea tätä voidaan buustata omaksumalla uusia tietoja ja taitoja johtamiseen. Organisaatiot, jotka omaksuvat kestävän johtamisen periaatteet, voivat menestyä ja luoda arvoa kaikille sidosryhmilleen pitkällä aikavälillä.

Kirjoittaja: Outi Ihanainen-Rokio 

HY+:n Kestävän tulevaisuuden johtaminen ja esihenkilötyö -valmennus tarjoaa kattavan näkökulman inhimillisesti kestävään ja tuloksekkaaseen esihenkilötyöhön ja johtamiseen. Se on tarkoitettu sinulle, joka haluat kokonaiskuvan kestävästä johtamisesta muuttuvassa toimintaympäristössä sekä välineitä kestävän johtamisen toteuttamiseen omassa työssä. Lue lisää valmennuksesta >> 

Suosituimmat sisällöt

Uusimmat Blogit

Lue seuraavaksi