FI | SV | EN

HY+ vienninedistäjänä

Valtiomme suhdanteet matelevat alamaissa. Työttömyys ei osoita hellittämisen merkkejä ja vain yksittäisiä valopilkkuja elinkeinoelämässä on satunnaisesti nähtävissä siellä täällä. Kaikki tahot julistavat, että vientiä ja viennistä tulevia euroja täytyy saada lisää. Aivan oikein – tehkäämme niin!

HY+ satsaa uudistumisensa myötä voimakkaasti kansainvälisyyteen ja osaamisen vientiin. Itse olen tuumannut siten – sen verran maailmaa usean vuoden aikana nähneenä – että Helsingin yliopistoa ei ole vaikeaa myydä. Tämä tarkoittaa että uskon kysynnän ja tarjonnan kohtaamiseen.

Niin sanottu koulutusvienti ”PISA-landiassa” sai voimakkaamman kasvusysäyksensä 2010-luvun taitteessa. Tämän jälkeen Suomi on oppinut paljon osaamisviennissä, toimijoita on tullut paljon lisää, ja laatuun on opittu panostamaan. Samaan aikaan kuitenkin Suomen OECD:n PISA-vertailun tulokset ovat laskeneet. Onko siis aihetta panikointiin? Mielestäni ei. Tai toisaalta, täällä äärimmäisen tasa-arvoisessa maassamme luulen, että nyt olisi pieni huoli pojista paikallaan; entä jos satsaisimme pikkiriikkisen lisää siihen, että saisimme pojat innostumaan lukemisesta ja luonnontieteistä?

Olen sitä mieltä, että PISA-, TIMMS-, tai muut tutkimustulokset, tai niiden heilahtelut, eivät dramaattisesti vaikuta Suomen tunnettuuteen huippuosaamisvaltiona. Enkä puhu vain koulutusosaamisesta – siitä, että koulutamme maailman parhaat opettajat ylempine korkeakoulututkintoineen, ja että koulupäivämme ovat maailman lyhimpiä ja tällä korrelaatiolla oppimistulokset ällistyttäviä – vaan myös suomalaisesta innovaatioympäristöstä, kolmannen sektorin yhteistyöosallistamisesta, kaikin puolin toimivasta yhteiskunnasta, kyberturvallisuudesta, ja niin edelleen. Haluan käyttää myös termiä: ”arjen pieniä innovaatioita”.

Meillä on valtavasti annettavaa osaamisestamme. Heikkoja puolia meillä on osaamisemme näkyväksi tekemisessä, sen myymisessä ja markkinoinnissa. Pienet insinöörit meissä edelleen haluaisivat tuotekehittää ”maailman tappiin”, kun tuotteet ja palvelut pitäisi saada maailmalle myyntiin sen sijaan. Meillä on vielä opittavaa ”ameriikanpaketin” valmistamisesta, mutta pikku hiljaa opitaan. Lähdetään siis rohkeammin asiakkaisiin, maailmalle ja rinta rottingilla tarjoamaan osaamistamme kaikille halukkaille ja vähän muillekin. Vientieuroja Suomeen!

 

Jan-Markus Holm

Kirjoittaja on HY+:n liiketoiminnan kehittämisjohtaja ja vastaa meillä kansainvälisestä koulutusviennistä, tähtäimenään tuoda Suomeen kilokaupalla vientieuroja.

 

Suosituimmat sisällöt

Uusimmat Blogit

Lue seuraavaksi