Ymmärrystä ja oivalluksia tiedon visualisoinnin avulla

Päivitetty viimeksi:

Maailman tietomäärä kasvaa alati kiihtyvää vauhtia. IBM:n mukaan 90 % kaikesta ihmiskunnan tuottamasta datasta on syntynyt viimeisen kahden vuoden aikana, ja pian olemme tilanteessa, jossa datamäärä kaksinkertaistuu 12 tunnin välein.

Vaikka tieto lisääntyy, kykymme vastaanottaa sitä pysyy ennallaan. Silmämme ja aivomme toimivat edelleen samoin kuin lajimme ensimmäisillä edustajilla satoja tuhansia vuosia sitten. Siksi tarvitsemme välineitä auttamaan olennaisen esiin kaivamisessa. Vaikka tietokoneet auttavat datan analysoinnissa, tarvitaan aina ihminen tekemään lopullinen päätös siitä, mikä aineistossa on tärkeää.

Yksi tehokkaimmista työkaluista oivallusten synnyttämiseen on visualisointi. Se auttaa hahmottamaan aineiston rakennetta ja muodostamaan nopean, intuitiivisen kokonaiskuvan monimutkaisestakin ilmiöstä. Ei siis ihme, että esimerkiksi infografiikan laatiminen esitysten tueksi ja tilastokuvioiden tekeminen taulukkolaskentaohjelmalla ovat monien tietotyöläisten arkipäivää. Yhä useampi organisaatio tunnistaa visualisoinneille myös uusia käyttökohteita. Interaktiiviset visualisoinnit tarjoavat tehokkaan tavan viestiä organisaation toiminnasta tärkeille sidosryhmille. Hyvin laadittu infografiikka pärjää kilpailussa huomiosta sosiaalisessa mediassa.

Innostus visualisointien ja infografiikkojen laatimiseen on perusteltua, mutta riskinä on, että hypen keskellä pääsee unohtumaan, mitä varten visualisointeja lopulta tehdään. Tarkoitushan on ”tuottaa ymmärrystä, ei kuvia”, kuten tietojenkäsittelytieteilijä Ben Shneiderman on osuvasti asian muotoillut. Visualisoinnit eivät sovi kaiken tiedon esittämiseen eivätkä kaikkiin käyttötilanteisiin. Havaintotutkimus on myös osoittanut, että toiset visuaaliset esittämisen tavat ovat objektiivisesti parempia tiedon välittämiseen kuin toiset.

Suomalaiset korkeakoulut ovat heränneet varsin hitaasti visualisointiosaamisen kasvaneeseen kysyntään. Tämän vuoksi osaavien tekijöiden löytäminen ei ole helppoa, vaikka tarvetta olisi melkein alalla kuin alalla. Tilanne on onneksi nyt muuttumassa ja täydennyskoulutus tarjoaa väylän taitojen kehittämiseen myös jo tukevasti työelämään siirtyneille.

Teksti: Informaatiomuotoilija, tietokirjailija Juuso Koponen.

Kaipaako organisaatiosi osaamista tiedon visualisoinnista? Ota meihin yhteyttä

Jätä kommentti

Helsingin yliopisto Koulutus- ja kehittämispalvelut HY+

PL 53 (Fabianinkatu 32)
00014 Helsingin yliopisto

Vaihde: 0294 1911


Yhteystiedot

Meistä

Tietosuoja

HY+ Moodle


Siirry tilaamaan uutiskirje!


Koulutusta organisaatioille

Räätälöidyissä koulutuksissamme käytössänne on koko maailma. Tilaa mitä tarvitset, me toimitamme. Voit myös pyytää meiltä apua, jolloin selvitämme organisaatiosi koulutustarpeet ja ehdotamme kehittämiskohteita. Organisaatiokohtainen, vain teidän tarpeisiinne suunniteltu koulutus on keino kehittyä juuri siinä ja siellä, missä sinä tai organisaatiosi haluatte.

Koulutukset yrityksille

Koulutukset julkissektorille

Iskikö tiedonjano?

Kiinnostuitko uuden oppimisesta?
Haluatko pitää osaamisesi ajan tasalla ja virkistyä ammatillisesti?

Kyllä! Haluan lisää tietoa!

ISKIKÖ TIEDONJANO?

Kiinnostuitko uuden oppimisesta? Haluatko pitää osaamisesi ajan tasalla ja virkistyä ammatillisesti?

Pysyttele askeleen edellä ja tilaa noin kerran kuussa lähtevä uutiskirjeemme, johon on koottu tuoreinta täsmätietoa oman alasi koulutuksista ja ilmiöistä.

Kyllä! Haluan lisää tietoa!