Maaliskuun 2020 jälkeen mikään ei ole ollut niin kuin ennen. Organisaatiot ovat taistelleet olemassaolostaan tai vähintäänkin sopeuttaneet toimintaansa rajulla kädellä. Korona pyyhki parissa päivässä kaikkien kalenterit uusiksi kuin tsunamiaalto. Etätöihin siirryttiin ryminällä, valmistautumatta. Moni on viettänyt ensimmäisestä koronakeväästä lähtien unettomia öitä – myös viestinnän ammattilainen.
Nyt kun elämme poikkeustilanteessa, joka tuntuu kestävän ikuisuuden, kaikki viestintä on enemmän tai vähemmän poikkeustilanneviestintää.
Jos aiemmin viestijä pääsi inspiroituneena suunnittelemaan ja toteuttamaan organisaation menestystarinoita, on viestinnän vuosikello jäänyt monilla yhtä tarpeettomaksi kuin pysähtynyt vekkari. Akuutti koronaviestintä ajaa kaiken ohi.
Erityisesti poikkeustilanteessa viestinnän ammattilainen kaipaisi kipeästi vertaistukea. Viestinnän vastuutehtävissä toimiva, joka on esimerkiksi tiiminsä esimies tai organisaationsa ainoa viestijä, saattaa totisesti kokea olevansa yksin.
Usein tekeekin hyvää saada perspektiiviä oman talon ulkopuolelta. Viestinnän alan järjestöt tarjoavat hyviä verkostoitumismahdollisuuksia, ja mentorin hankkiminen on myös yksi hyvä vaihtoehto. Viestinnän täydennyskoulutus sopii puolestaan silloin, kun kaipaa tukea omaan työhönsä koulutuksen keinoin.
Parhaimmillaan täydennyskoulutus on muutakin kuin pelkkää koulutusta. Reilun vuoden kestävä Helsingin yliopiston koulutus- ja kehittämispalvelut HY+:n Comma – viestinnän johtamisen koulutusohjelma tarjoaa paitsi strategista viestinnän osaamista, myös tuen ja ohjauksen koko opiskelun ajan.
Jututin Comma-koulutusohjelman johtajaa Helena Lemminkäistä siitä, mitä hyötyä on opiskella pidempi viestinnän johtamisen koulutusohjelma vähemmän aikaa vievän ja edullisemman päivityspaketin sijasta. Lemminkäinen on Comman pitkällä taipaleella ohjannut ja sparrannut noin 300 vastuullisissa tehtävissä toimivaa viestinnän ammattilaista.
Pidemmässä koulutusohjelmassa ehditään kääriä kunnolla hihat ja mennä pintaa syvemmälle
Commassa opiskelijat pääsevät panostamaan pitkäjänteisempään oman organisaation viestinnän kehittämiseen. Tämä hyödyttää paitsi opiskelijaa itseään, myös työnantajaorganisaatiota.
“Kun pidemmissä koulutuksissa ehditään työstää useampaa viestinnän kehittämisteemaa, vaikuttavuus koko organisaation viestintäpotentiaalin kasvuun on suurempi”, Lemminkäinen kiteyttää.
Commassa opiskellessa opiskelijan organisaation viestinnän tekemisen strateginen ote vahvistuu ja viestinnällä pystytään entistä paremmin vaikuttamaan organisaatioiden menestykseen.
Vertaispalaute on aikuisopiskelussa arvokasta
Lemminkäinen korostaa vertaispalautteen merkitystä viestinnän johtamisen opiskelussa. Comma-koulutusohjelmassa saa paljon ohjausta ja palautetta myös kollegaopiskelijoilta, hän lupaa.
Heti opiskelun alussa sovitaan, että kaikki opiskelun aikana käydyt keskustelut ovat luottamuksellisia. Turvallinen ja luottamuksellinen ilmapiiri on aidon keskustelun ja toisilta oppimisen edellytys.
Moni lähteekin opiskelemaan pidempään koulutusohjelmaan paitsi koulutussisältöjen takia myös verkostoituakseen muiden alalla toimivien kanssa. Yhteys omaan opiskelijaryhmään säilyy usein vuosien ajan opiskelun päättymisen jälkeen.
Tukea sekä organisaation viestintään että omaan urakehitykseen
Koulutusohjelman johtajana ja opiskelijoiden ohjaajana Lemminkäinen on aitiopaikalla todistamassa opiskelijoiden hienoja kasvutarinoita. Hän pääsee auttamaan viestinnän ammattilaisia kehittymään oman työyhteisönsä sisäisiksi kehittäjiksi, konsulteiksi ja valmentajiksi.
Moni Comman käynyt näyttää myös pääsevän aimoharppauksin eteenpäin omalla urapolullaan.
Kysyin Lemminkäiseltä, mitkä ovat olleet hänelle itselleen mieleenpainuvimpia hetkiä Comman pitkällä taipaleella. Hän vastasi näin: “Huippuhetkiä ovat ne, kun henkilökohtaista ohjausta antaessaan kokee, että on sparraajana pystynyt auttamaan kollegaa, oli sitten kyse oman organisaation viestinnän kehittämisestä tai selviytymisestä työelämän kiperissä tilanteissa.”
Kirjoittaja: Minna Ristimäki, viestinnän asiakkuuspäällikkö, HY+
Comma 17 -koulutusohjelma starttaa maaliskuussa. Vielä ehdit ilmoittautua mukaan!