FI | SV | EN

5 vinkkiä aivojen ylikuormituksen ehkäisyyn – näin luot terveellisemmän työympäristön

Aivojen hyvinvointi työssä ja oppimisessa on keskeinen tekijä kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnille. Oikeanlainen työtila yhdessä säännöllisen liikkumisen kanssa voi merkittävästi vähentää aivojen ylikuormitusta ja edistää palautumista työpäivän aikana.  

Tässä viisi strategiaa, jotka tukevat aivojen terveyttä toimistossa ja etätyössä, auttaen ylläpitämään keskittymiskykyä ja työtehoa. 

1. Työasennon vaihtelu 

Istumisen ja staattisen työasennon vähentäminen ergonomisesti suunnitelluissa työpisteissä voi vähentää fyysistä rasitusta, joka puolestaan vähentää aivojen kognitiivista kuormitusta. Säädettävät työpöydät mahdollistavat sekä istumisen että seisomisen ja kannustavat näin liikkumaan ja vaihtelemaan asentoa päivän aikana. 

2. Luonnonvalo ja viheralueet 

Luonnonvalo ja viheralueet työtilassa vähentävät stressiä, parantavat mielialaa ja tukevat aivojen palautumista. Innovatiiviset suunnitteluratkaisut, kuten viherseinät ja atriumit, edistävät terveyttä tuoden ulkoilman hyödyt sisätiloihin. Luonnonvalossa työskentelevät ihmiset kokevat myös vähemmän silmien rasitusta ja päänsärkyä, mikä vähentää sairauspoissaoloja ja lisää työtyytyväisyyttä. 1

3. Tauot ja liikuntahetket 

Säännölliset tauot työpäivän aikana ovat avainasemassa aivojen ja kehon virkistymiselle. Lyhyt kävely tai venyttely parantaa verenkiertoa aivoihin, kohentaen näin keskittymiskykyä ja alentaen stressitasoja. Aktiiviset tauot voivat myös auttaa mieltä irrottautumaan työstä ja antavat aivoille mahdollisuuden palautua.  

4. Melunhallinta 

Avokonttorit ja meluisat työympäristöt voivat aiheuttaa jatkuvaa aivoja rasittavaa aistiylikuormitusta. Melua vaimentavat ratkaisut, kuten äänieristetyt tilat tai korvatulpat, voivat auttaa keskittymään paremmin ja vähentämään aivojen ylikuormitusta. 

5. Yksilölliset työskentelytilat 

Räätälöimällä oman työtilan ja -ympäristön vastaamaan yksilöllisiä tarpeita voi vähentää kognitiivista rasitusta. Kun työntekijällä on mahdollisuus valita missä ja miten hän työskentelee, lisää se työn mielekkyyttä ja vähentää stressiä. 

Ymmärtämällä ja arvostamalla miten työtila ja liikkuminen vaikuttavat aivoihimme, voimme tehdä tietoisia valintoja, jotka tukevat sekä henkistä että fyysistä hyvinvointiamme työssä ja opiskelussa. Aivojen ylikuormituksen ehkäisy ja palautumisen edistäminen ovat avainasemassa, kun pyrimme kohti kestävää työelämää ja oppimista. 

Tekstin lähteenä on käytetty HY+:n Aivot ja työ -verkkokoulutuksessa asiantuntijana toimivan aivotutkija Minna Huotilaisen koulutusmateriaalia. 

Haluatko oppia lisää siitä, miten työ vaikuttaa aivojen hyvinvointiin? HY+:n verkkokoulutus herättelee pohtimaan, miten työelämä vaikuttaa aivoihin ja millä tavalla voisimme edistää ja ylläpitää aivojemme hyvinvointia työssä.

Tutustu ja ilmoittaudu mukaan Aivot ja työ -verkkokoulutukseen >>

Suosituimmat sisällöt

Uusimmat Blogit

Lue seuraavaksi