Nyt viimeistään on aika pohtia oman ammatin tulevaisuutta. Teknologia mullistaa työmarkkinoita yhä kiihtyvämmällä tahdilla, mikä koskee meitä kaikkia, ennemmin tai myöhemmin. Robotit korvaavat ihmistyötä, mutta toisaalta luovat uusia ammatteja. Monessa tulevaisuuden ammatissa viestintäosaaminen nousee yhä tärkeämpään rooliin.
Eduskunnan tulevaisuusvaliokunta listasi 200 tulevaisuuden ammattia julkaisussaan ”Suomen sata uutta mahdollisuutta 2018–2037” (1/2018). Miltä kuulostaisi työ esimerkiksi mainekauppiaana, somemaineen parantajana, peukutusmanagerina, ristiriitaisen tiedon selvittäjänä tai vaikkapa motivaatiosuunnittelijana?
Monessa tulevaisuuden ammatissa viestinnän ammattilainen on vahvoilla.
Viesti ry:n, Julkisen alan tiedottajat ry:n (JAT) ja ProCom ry:n teettämässä Viestinnän ala 2021 -tutkimuksessa peräti 71 % kyselyyn vastanneista viestinnän ammattilaisista uskoo viestinnän alan kasvuun. He kokevat, että yhteiskunnassa viestinnän alan arvostus on kasvanut erityisesti koronapandemian seurauksena. Viestijöillä on vahva ammatti-identiteetti ja luotto alansa tulevaisuuteen.
Syksy on muutosten aikaa. Iltojen pimentyessä ja luonnon hehkuessa ruskan sävyissä moni miettii, mitä haluaisi tehdä isona. Ehkä nyt on hetki tarttua unelmaan, jota on lykännyt koko aikuisiän?
Organisaatioviestijäksi voi siirtyä melkein mistä ammatista tahansa. Viestijänä on hyötyä monipuolisesta osaamisesta, ja esimerkiksi kaupallinen koulutus antaa hyvän pohjan organisaatioviestinnän työhön. Viestinnän käytännön osaamista voi hankkia myös vapaaehtoistyönä tai oman harrastuksen puitteissa.
Täydennyskoulutus on oiva tapa hankkia viestinnän työelämälähtöistä osaamista ja tarvittavan todistuksen viestinnän osaamisen kehittämisestä. HY+ (ent. Palmenia) on pitkään tarjonnut laaja-alaisia organisaatioviestinnän täydennyskoulutuksia.
ProViestijä on koulutusohjelma, joka sopii myös alanvaihtajille. Jos sinulla on aitoa innostusta viestintään ja viestijän työssä vaadittavaa asennetta, lämpimästi tervetuloa mukaan!
Teksti: Minna Ristimäki, viestinnän asiakkuuspäällikkö, HY+
Valmennuspolku viestinnän ammattilaisille:
ProViestijä-koulutusohjelma
Käytännönläheinen koulutus kehittää osaamista viestinnän suunnittelijana ja toteuttajana.
Comma – viestinnän johtamisen koulutusohjelma
Laaja-alainen koulutusohjelma valmentaa viestinnän johtamisen ja kehittämisen ammattilaiseksi.
Comma+ -kehittymisohjelma
Kehittymisohjelma vahvistaa viestinnän johtamisen osaamista ja kehittää organisaation strategista viestintää.