Yhteisöllisyys on voimavara, jolla on positiivista vaikutusta koko kouluyhteisölle. Yhteisöllisyyden tukeminen luo vahvan perustan oppilaiden hyvinvoinnille, sitoutumiselle, oppimiselle ja tulevaisuuden menestykselle. Yhteisöllisyys luo turvallisen ilmapiirin, jossa oppilaat voivat tuntea kuuluvansa osaksi ryhmää ja yhteisöä. Yhteisöllisyys rohkaisee vastuullisuuteen ja aktiiviseen osallistumiseen koulun toimintaan, edistää monimuotoisuutta ja inklusiivisuutta sekä tukee opettajien ja muun henkilökunnan hyvinvointia
Opettajien ja koko henkilöstön panos on merkittävä yhteisöllisen ilmapiirin luomisessa. Miten edistämme oman oppilaitoksen yhteisöllisyyttä, oppilaiden osallisuutta sekä turvallista ja innostavaa ilmapiiriä?
Kenelle
Koulutuksen kohderyhmä on perusopetuksen henkilöstö.
Hyödyt
Koulutus tarjoaa osallistujille ymmärryksen yhteisöllisyyden merkityksestä kouluympäristössä sekä käytännön työkaluja ja strategioita sen vahvistamiseksi.
Koulutuksen keskeisiä sisältöjä
- Opetusryhmien ja oppilaitoksen yhteisöllisyyden yhteys oppilaiden hyvinvointiin, oppimistuloksiin, sitoutumiseen ja motivaatioon.
- Miten edistää yhdenvertaisuutta, moninaisuuden arvostamista ja jokaisen sosiaalista osallisuutta kouluissa?
- Miten vähentää syrjintää ja ei-toivottuja valtasuhteita oppilaitoksissa?
- Käytännön esimerkkejä onnistuneista tavoista tukea yhteisöllisyyttä ja hyvinvointia koulussa.
- Vinkkejä ja toimivia työkaluja sovellettavaksi omaan työhön ja työyhteisöön.
Koulutus sisältää teoreettisia osuuksia sekä fasilitoitua keskustelua ja työskentelyä. Koulutuksessa työstetään käytännön keinoja yhteisöllisyyden edistämiseksi, sekä kouluyhteisön että opetuksen tasolla.
Toteutustapa
Koulutus voidaan toteuttaa esim. 0,5–2 päivän toteutuksena. Tarkempi rakenne ja sisältö on mahdollista suunnitella yhteistyössä koulutuksen tilaajan kanssa.