Kokenut kouluttaja, opettaja ja rehtori Hanna Rönnblom tietää, mitä kiusaaminen tekee lapselle, perheelle ja kouluyhteisölle. HY+ haastatteli Rönnblomia syksyllä alkavan Turvallinen koulu – kiusaamisen ehkäisy ja siihen puuttuminen koulutuksen tiimoilta, jossa hän toimii kouluttajana ja sparraajana kiusaamisen vastaisessa työssä.
HY+: Olet tehnyt laajasti työtä kiusaamisen ehkäisyn ja siihen puuttumisen parissa. Miten kiinnostuksesi tähän aiheeseen sai alkunsa?
HR: Omaa lastani kiusattiin, kun hän oli alakoulussa. Koska itse toimin tuolloin luokanopettajana eri koulussa, oli minulla tuntemusta koulun arjesta, rakenteista ja kiusaamistilanteiden selvittelystä. Ymmärsin, miten tärkeää on, että koulu ottaa kiusaamisen vakavasti, tietää miten toimia, tekee yhteistyötä huoltajien kanssa ja tekee ennaltaehkäisevää työtä päivittäin. Valitettavasti saimme myös kokea, miten kiusaaminen pahenee, jos siihen ei puututa oikealla tavalla.
Usein muutkin oppilaat ovat tietoisia kiusaamisesta, mutta eivät uskalla puuttua siihen. Silti myös heillä voi olla siitä paha olo. Jos koko ryhmää ei työstetä, voi kiusaaminen siirtyä toiseen oppilaaseen. On myös tärkeää löytää kiusaamisen ydinsyy – vasta silloin voidaan varmistaa, että kiusaaminen todella loppuu, eikä vain muuta muotoaan ja jää näkymättömäksi meille aikuisille.
HY+: Kiusaamista ei enää nähdä vain yksilöiden välisenä ongelmana, vaan osana laajempaa ilmiötä. Kertoisitko lisää tästä näkökulmasta?
HR: Hyvin usein opettaja ja koulu keskittyvät itse kiusaamisen uhriin ja niihin, jotka ovat aktiivisesti olleet osallisina kiusaamiseen. Merkittävää on kuitenkin työstää koko ryhmää tai luokkaa, jossa kiusaamista esiintyy. Kiusaaminen on ryhmäilmiö. Ryhmän normit vaikuttavat paitsi siihen, miten kiusaamiseen suhtaudutaan, kuin myös siihen, miten siihen puututaan.
Merkittävä on myös löytää ydinsyy kiusaamiselle, vasta silloin voimme varmistaa, että kiusaaminen loppuu eikä vain muuta muotoaan niin että se jää näkymättömäksi meille aikuisille.
HY+: Mikä tutkimustiedon mukaan toimii kiusaamisen ennaltaehkäisyssä parhaiten?
HR: Tutkimustiedon mukaan kiusaamisen ennaltaehkäisyyn toimii parhaiten Whole school approach, hyvinvoinnin edistäminen, kiusaamisen ennaltaehkäisy, sen kartoitus, siihen puuttuminen, sen dokumentointi, positiivinen koulutunnelma, sekä henkilökunnan, oppilaiden ja huoltajien osallistaminen kiusaamisen ehkäisyyn.

HY+: Mitä Whole School Approach käytännössä tarkoittaa ja miksi se on keskeinen osa kiusaamisen ehkäisyä?
HR: Kiusaaminen on moninainen ja useimmiten ryhmäilmiö. Sen ennaltaehkäisyyn tarvitaan kaikkien osapuolten panos, jotta varmistetaan, ettei kiusaamista hyväksytä eikä sille anneta tilaa.
Whole School Approach tarkoittaa, että kaikki aikuiset, lapset ja nuoret toimivat yhdessä yhteisten käytäntöjen mukaisesti. Tavoitteena on rakentaa turvallinen toimintakulttuuri, jossa hyvinvointia edistetään, kiusaamista ehkäistään ja siihen puututaan johdonmukaisesti. Keskeistä on myös varmistaa, että koulun henkilökunta on sitoutunut kiusaamisen vastaiseen työhön. Työn tulee olla systemaattista ja läpinäkyvää.
HY+: Miten eri rooleissa toimivat, esimerkiksi opettajat, rehtorit ja kuraattorit, voivat hyötyä tästä koulutuksesta?
HR: Kaikki osallistujat saavat koulutuksen myötä syvemmän ymmärryksen kiusaamisesta sekä siitä, miten onnistutaan ennaltaehkäisyssä ja puuttumisessa.
Rehtorit saavat kokonaiskuvan kiusaamisen vastaisesta työstä ja osaavat koulutuksen jälkeen huomioida paremmin henkilökunnan, opiskeluhuollon, oppilaiden, huoltajien ja yhteistyökumppaneiden tarpeita. He saavat selkeyttä omiin velvollisuuksiinsa ja vastuualueisiinsa sekä työkaluja rakentaa kiusaamisen vastaiselle työlle selkeät raamit.
Opettajat saavat konkreettisia työkaluja kiusaamisen ehkäisyyn ja puuttumiseen omassa opetustyössään, oppilas- ja huoltajakohtaamisissa sekä yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa.
Kuraattorit saavat paremman käsityksen koulun rakenteista ja siitä, miten he voivat luontevasti olla osa kiusaamisen vastaista työtä.
HY+: Mitä oppeja aiemmilta vuosiltasi opettajana, rehtorina ja konsulttina tuot tähän koulutukseen?
HR: Tuon koulutukseen sekä tutkittua tietoa että omia kokemuksiani kiusaamisen vastaisesta työstä: mikä on toiminut ja missä olisi ollut syytä toimia toisin.
Käsittelemme muun muassa turvallista ja laadukasta pedagogiikkaa, oppilaiden osallisuutta, ryhmän normeja, oppilaiden välisiä ja aikuissuhteita, oikeanlaista tuen tarjoamista sekä konkreettisia asioita luokkahuoneen fyysisestä ympäristöstä.
Myös huoltajat ovat keskeisessä asemassa. Tarvitsemme heidän tukeaan sekä ennaltaehkäisyssä että kiusaamiseen puuttumisessa. Koulutuksessa tarkastellaan, miten kukin ammattilainen voi rakentaa luottamuksellista yhteistyötä huoltajien kanssa, ja miten keskeinen rooli viestinnällä on tässä työssä.
HY+: Miksi juuri nyt on tärkeää pysähtyä kiusaamisen ehkäisyn ja siihen puuttumisen äärelle?
HR: Kiusaaminen lisääntyy maailmanlaajuisesti. Vihapuhe, rasismi ja lasten yksinäisyyden tunne ovat yleistyneet ja nämä ilmiöt johtavat usein kiusaamiseen. Myös sosioekonomiset erot ja yhteiskunnallinen polarisaatio näkyvät lasten ja nuorten arjessa. Näistä syistä meidän on tärkeää kokoontua yhdessä ja vahvistaa yhteisiä toimintatapojamme. Tämä koulutus on askel oikeaan suuntaan: se tarjoaa konkreettisia työkaluja kiusaamisen ehkäisyyn ja siihen puuttumiseen koko kouluyhteisölle.
Kiinnostuitko? Tule mukaan HY+:n syksyllä alkavaan Turvallinen koulu: kiusaamisen ehkäisy ja siihen puuttuminen -koulutukseen, jossa saat käytännönläheisiä toimintamalleja sekä konkreettisia työkaluja kiusaamisen ennaltaehkäisyyn ja siihen puuttumiseen. Ilmoittaudu mukaan 22.8. mennessä >>