FI | SV | EN

Johda ihmisyhteisöä – älä “konetta”

Valmentava johtaminen koki aikamoisen renessanssin koronapandemian myötä. Kun työtä oli pakko alla kuin alalla tehdä hajautetusti ja kotikonttoreilla, herättiin huomaamaan, että periaatteessa pitkään esillä olleesta tavoitteiden kautta johtamisesta piti oikeasti tehdä totta. Osittain pakon edessä syntyi siis iso oivallus, että kovinkaan monissa ammateissa työtä ei enää tehdä liukuhihnan äärellä, yhtä standardoitua työtehtävää suorittaen. Pelkkä samaan paikkaan aamulla kokoontuminen ei takaa sitä, että työn isot tavoitteet ovat selvillä ja yhteisesti jaetut.

Riippumatta siitä ollaanko etänä vai toimistolla, on tärkeä oivaltaa, että tavoitteiden saavuttamiseen on monta tietä, ja tavoitteet saavutetaan parhaiten, kun vapautetaan ammattilaiset käyttämään ammattitaitoaan ja onnistumaan työssään. Esihenkilöllä on myös aina vain osittainen näkemys siitä, mitä kunkin työ vaatii ja mitä esim. asiakasrajapinnasta olisi tärkeä oppia työn kehittämiseksi. Tarvitaan siis dialogia työstä ja sen tekemisen tavoista.

Organisaatio, joka ymmärtää hyödyntää erilaisten ihmisten erilaiset voimavarat ja kyvykkyydet, saavuttaa tavoitteensa todennäköisimmin ja pysyy myös uudistumiskykyisenä maailman myllerryksissä.

Johtaminen on taitolaji

Kiinnostus valmentavaa johtamista kohtaa on pysynyt onneksi korkealla pandemiavuosien jälkeenkin. Monet asiantuntijaorganisaatiot ovat ottaneet sen julkilausutusti tavoiteltavaksi johtamistavaksi. Tämä on erinomainen kehityskulku, sillä johtaminen on työ, jota tehdään nimenomaan ihmisten kanssa ja ihmisten kautta.

Organisaatioiden strategiat, prosessit, mittarit ja kehittämispyrkimykset eivät muutu todeksi ilman yhteistyön, aktiivisen toimijuuden, vuorovaikutussuhteiden ja toimintakulttuurin johtamista. Siihen tarvitaan taitoa, osaamista ja ymmärrystä ihmisten johtamisesta. Eli siitä kuinka johdetaan innostusta, sitoutuneisuutta ja työssä kehittymistä. Juuri tähän tarjoaa työkaluja valmentava johtamisote.

Ihmisten johtamisessa onnistumista ei siis kannata jättää sattuman varaan, vaan lähteä tietoisesti harjaannuttamaan omia taitoja ihmisten potentiaalin esille saamisessa, kuuntelun taidossa ja hyödyllisten, asioita eteenpäin vievien kysymysten käyttämisessä arjessa. Johtajan tai esihenkilön oman toiminnan ja esimerkin heijastusvaikutukset koko organisaatioon ovat hurjat. Johtajan oma kyky keskustella, luoda vastavuoroisia vuorovaikutusympäristöjä ja nähdä haasteet yhteisinä oppimisprosesseina rakentaa suoraan organisaation menestystä.

Kohti parempaa tulevaisuutta

Yksi valmentavaan johtamiseen liittyvä väärinkäsitys on, että se soveltuisi ainoastaan tilanteisiin, joissa lähtökohta on kohtuullisen hyvä, ja halutaan tehdä hyvästä parempaa. Käytännössä voimavara- ja ratkaisukeskeinen valmentava ote on kuitenkin ainoa kestävä tie myös silloin, kun halutaan päästä ongelmatilanteista eteenpäin.

Ongelmien rakentavaan ratkomiseen tarvitaan kykyä arvostavaan suoraan puheeseen, sisäisen motivaation esiin kaivamiseen ja huomion kiinnittämiseen siihen mihin voimme vaikuttaa eli tulevien onnistumisten edistämiseen.

Positiivisen tulevaisuushorisontin esillä pitäminen on tärkeä osa johtamista. Näinä hitaan talouskasvun ja säästöjen hakemisen aikoina sitä tarvitaan vielä ihan korostetusti.  

Valmentavassa johtamisessa huomio kiinnittyy myös siihen kieleen ja tapaan, jolla asioista puhutaan. Ongelmalähtöisellä, uhkiin ja esteisiin keskittyvällä puheella kulutetaan kaikkien voimavaroja ja vähennetään onnistumisen mahdollisuuksia. Hyvää tulevaisuutta luodaan kiinnittämällä huomiota asioihin, jotka kantavat vaikeuksista yli.  


Kirjoittaja: Marika Tammeaid (HTT)

Marika työskentelee voimavara- ja ratkaisukeskeinen kouluttaja-coachina, ratkaisukeskeisenä työnohjaajana, johtamiskouluttajana ja kehitysjohtajana. Hän toimii yhtenä kouluttajana HY+:n Valmentava johtaminen – Uudistuva johtajuus -valmennukseen, joka toteutetaan jo kuudennen kerran:

Jos haluat terävöittää omia taitojasi johtajana tai esihenkilönä, ilmoittaudu mukaan tähän monipuoliseen valmennukseen, josta saat yliopistollista tutkimustietoa ja käytännön valmiuksia ihmisten johtamiseen valmentavasti muuttuvassa toimintaympäristössä.

Suosituimmat sisällöt

Uusimmat Blogit

Lue seuraavaksi