Tutkittuun tietoon pohjautuvassa koulutuksessa avataan kirjallisuuskasvatusta ja kirjallisuuden mahdollisuuksia käsitellä erilaisia asioita päiväkoti- ja esiopetusikäisten lasten kanssa.
Koulutuksessa keskitytään lukevan yhteisön rakentamiseen päiväkodissa. Aihetta lähestytään toimivan yhteisön näkökulmasta. Tätä täydennetään tutkimustuloksilla lapselle lukemisen positiivisista vaikutuksista. Osallistujat syventyvät lukuiloon ja lukemaan innostamiseen tutkimalla eri-ikäisten lasten lukumieltymyksiä ja keinoja lukemiseen sitouttamiseen. Koulutuksessa esitellään myös erilaisia menetelmiä kirjallisuuskasvatukseen sekä tarjotaan käytännön vinkkejä tehokkaaseen ja innostavaan toteutukseen.
Kenelle
Varhaiskasvatuksen henkilöstölle.
Hyödyt ja tavoitteet
Koulutuksen tavoitteena on tukea lukevan yhteisön rakentamista ja tarjota ideoita oppimisympäristön muokkaamiseen lukuiloa ja lukemista kannustavaksi. Yhtenä keskeisenä tavoitteena on tukea lapsen kielen ja puheen kehittymistä yhdessä lasten vanhempien kanssa.
Toteutus
Koulutus toteutetaan 3*90 minuutin laajuudessa joko etä- tai lähikoulutuksena.
Sisältö
1. koulutuskerta (1,5 h): Lukeva yhteisö ja sen rakentuminen
Miten päiväkodin toimiva lukeva yhteisö muodostuu? Ympäristön huomioiminen. Mitä tutkimus sanoo lapselle lukemisen vaikutuksista?
2. koulutuskerta (1,5 h): Lukuilo ja lukemaan innostaminen. Eri-ikäisten lasten lukumieltymykset. Lukemiseen sitouttaminen. Lukumieltymykset eri-ikäisillä lapsilla.
3. koulutuskerta (1,5 h): Erilaisia menetelmiä kirjallisuuskasvatukseen.
Kouluttajat ja valmentajat
Kouluttajana toimii varhaiskasvatuksen lukemiseen ja kirjallisuuteen perehtynyt asiantuntija, jolla on laaja kokemus kouluttamisesta.