Ohjaus on kaikkien oppilaitoksissa työskentelevien yhteistä työtä, jotka osallistuvat opiskelijan ohjaukseen ja opettamiseen. Hyvinvoiva oppija kasvaa hyvässä ohjauksessa sekä arvostavassa ja innostavassa opiskeluilmapiirissä aktiiviseksi yhteiskunnan toimijaksi. Siihen hän tarvitsee kaikkien aikuisten tukea ja hyvin toimivaa opiskeluryhmää.
KOHDERYHMÄ
Yläkoulujen ja toisen asteen henkilöstö. Koulutus soveltuu myös erinomaisesti koko työyhteisölle.
TAVOITE
Koulutuksessa syvennytään ohjauksen luonteeseen, mahdollisuuksiin ja toteutukseen oppilaitosarjessa. Koulutuksen tavoitteena on kohtaamisen ja vuorovaikutuksen taitojen vahvistaminen niin oppijoiden, opettajien ja koko henkilökunnan kesken.
Koulutuksen tavoitteena on syventää osallistujien osaamista avoimessa, kuuntelevassa ja vuorovaikutuksellisessa ohjauksessa sekä tarjota työvälineitä opetus- ja ohjaustyöhön oppijan toimijuuden ja hyvinvoinnin edistämiseksi. Lisäksi tavoitteena on vahvistaa oppilaitosten ohjauksellista toimintakulttuuria.
Koulutuksen teemoja ovat muun muassa:
- Millainen oppilaitoksen toimintakulttuuri tukee ohjausta, moniammatillinen yhteistyö
- Omat vahvuuteni ja tavoitteet ohjaajana
- Opiskelijan toimijuuden tukeminen keskiössä
- Kuunteleva vuorovaikutus ja ohjaus
- Psykologinen turvallisuus ja ryhmän voima
- Käytännön menetelmiä ja välineitä kohtaavaan opettamiseen ja ohjaukseen
RAKENNE JA SISÄLTÖ
Koulutus järjestetään kahdessa osassa (0,5 + 0,5 päivää) vuorovaikutteisena ja toiminnallisena lähi- tai etäkoulutuksena. Koulutus koostuu teoriaosuuksien ja fasilitoidun ja toiminnallisen työskentelyn vuorotteluna. Koulutuksessa mallinnetaan ohjauksellista työtapaa.
Sisältöä ja toteutusta voidaan räätälöidä tilaajan toiveiden mukaisesti.