YK:n lapsen oikeuksien komitea suositteli vuonna 2011, että Suomen tulee taata lasten oikeus saada mielipiteensä huomioon otetuksi kouluissa ja muistutti lapsen oikeuksien toteutumisen merkityksestä myös päivähoidossa. Lapsen oikeuksien ja osallisuuden periaatteen sisäistäminen osaksi koulun ja varhaiskasvatuksen toimintakulttuuria edellyttää ammattihenkilöstön asianmukaista kouluttamista.
Syksyn 2015 aikana yhteensä 60 opetustoimen ja varhaiskasvatuksen työntekijää on osallistunut OPH:n rahoittamaan koulutushankkeeseen, jossa osallistujat ovat saaneet valmiin työkalupakin ihmisoikeuskasvatukseen. Omat kouluttajamme, VTM Johanna Vaitomaa ja VTL Päivi Sinko ovat toteuttaneet hankkeen yhteistyössä Suomen Unicefin asiantuntijoiden kanssa. Lasten kanssa toimivien ja heidän asioista päättävien työntekijöiden on tunnettava lasten osallisuus- ja ihmisoikeuksien sisältö. Lapsen oikeuksien sisäistäminen osaksi työkäytäntöjä on ollut vahvasti läsnä myös lastensuojelun ammattilaisten täydennyskoulutuksissa.
Kansainvälistä lapsen oikeuksien päivää vietetään 20.11. YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen hyväksymisen (20.11.1989) kunniaksi kaikkialla maailmassa.
Tutustu tulevaan koulutustarjontaan verkkosivuillamme, muun muassa Lapsen edunvalvonta rikos- ja lastensuojeluprosessissa tulossa tammikuussa!