Tunnista, ymmärrä ja tue neurokirjoon kuuluvia työntekijöitäsi.
Neuromoninaisuuden johtaminen työelämässä -koulutus tarjoaa käytännön työkaluja ja ennaltaehkäiseviä toimintamalleja, joiden avulla osallistujat voivat kehittyä nepsy-osaamisessa ja neurokirjoon kuuluvien työntekijöiden yksilöllisessä tukemisessa, kuormituksen ennaltaehkäisyssä ja psykologisesti turvallisen työyhteisön rakentamisessa.
Osallistujat saavat käyttöönsä valmiita toimintamalleja, joita osallistuja voi hyödyntää heti omassa työssä.
Koulutuksen hyödyt ja tavoitteet ovat
- ymmärtää, miten neurovähemmistöjen – kuten ADHD ja autismikirjon henkilöiden – työssäjaksamista voi tukea ennaltaehkäisevästi
- oppia tunnistamaan neurovähemmistöön kuuluvien työntekijöiden yksilölliset kuormitustekijät ja löytämään niihin ratkaisuja
- saada käytännön työkaluja inklusiiviseen ja psykologisesti turvalliseen johtamiseen
- kehittää organisaation käytäntöjä, jotka tukevat neurokirjoon kuuluvien hyvinvointia ja ehkäisevät uupumusta
- luoda neuroystävällinen työyhteisö, jossa erilaiset ajattelu- ja työskentelytavat nähdään voimavarana
Koulutus sisältää tietoa, keskusteluja ja käytännön harjoituksia. Osallistujat pääsevät reflektoimaan omia johtamiskäytäntöjään yksilö- ja ryhmäharjoituksissa, ja saavat konkreettisia työkaluja ennaltaehkäisevään työssäjaksamisen tukemiseen. Tavoitteena on pystyä luomaan työyhteisön, jossa erilaiset ajattelutavat nähdään voimavarana ja jossa jokaisella on mahdollisuus onnistua ja voida hyvin.
KENELLE
Koulutus on suunnattu esihenkilöille, tiiminvetäjille, HR-asiantuntijoille ja muille aiheesta kiinnostuneille työyhteisön jäsenille, jotka haluavat kehittyä neurokirjoon kuuluvien työntekijöiden tukemisessa.
SISÄLTÖ JA TOTEUTUS
Koulutuksessa käsitellään seuraavia teemoja:
- Ennaltaehkäisevä tuki työssäjaksamiselle
- Kuormitustekijöiden tunnistaminen ja niiden vähentäminen
- Inklusiivinen ja nepsy-ystävällinen johtaminen
- Työympäristön ja käytäntöjen muokkaaminen neuroystävällisiksi
- Inklusiivinen kulttuuri ja neurodiversiteetti osana organisaation strategiaa
- Esihenkilön rooli ennaltaehkäisevässä työssä
Koulutus järjestetään etäkoulutuksena Zoomissa tiistaina 28.10.2025 klo 9-16.
KOULUTTAJAT JA VALMENTAJAT
Johdon ja esihenkilöiden coach, Dare to Lead -fasilitaattori ja ratkaisukeskeinen neuropsykiatrinen valmentaja Riikka Seppälä. Seppälä on toiminut pitkään johdon ja esihenkilöiden coachina suomalaisissa ja kansainvälisissä organisaatiossa ja hänellä on vuosien kokemus kohtaamistyöstä yksityisellä ja julkisella sektorilla. Seppälän työskentelyn taustalta löytyvät tutkitusti vaikuttavat viitekehykset: ratkaisukeskeisyys, vahvuusperustaisuus, positiivinen psykologia, mielen joustavuus ja kasvun asenne, empatiataidot, itsemyötätuntoa vahvistavat menetelmät sekä häpeänsietokykyä tukevat toimintamallit.
Palautteita Seppälän aiemmista koulutuksista
”Riikka piti yrityksellemme äärimmäisen havainnollistavan ja osallistavan koulutuksen neurodiversiteetistä. Koulutus herätti työntekijöidemme keskuudessa paljon keskustelua sellaisella avoimuuden tasolla, jota ei joukossamme ollut aiemmin nähty. Koulutuksen palautteissa korostui kiitokset ammattimaisesta esityksestä ja laadukkaasta sisällöstä, ja joukkoomme jäi selvästi toive lisätä aiheesta keskustelua ja oppia teemasta tulevaisuudessa jopa lisää. IT-alalla neuromoninaisuus on ollut pitkään julkisessa keskustelussa ja aiheeseen syventyminen työyhteisön tasolla voi olla juuri se keino, jolla saadaan viimeisetkin aiheen ympärillä pyörivät tabut murrettua.”
”Riikka piti avartavan ja puhuttelevan esityksen neuromoninaisuudesta. Riikka on ammattilainen ja miellyttävä puhuja, jonka kaksikielinen puheenvuoro suomeksi ja englanniksi toimi hyvin. Esitys istui erinomaisesti organisaatiomme monimuotoisuus, yhdenvertaisuus ja inkluusiokokonaisuuteen.”