Resilienssi on selviämiskykyä, vahvuutta, jolla kohdataan haasteita ja muutoksia. Tätä tarvitaan arjessa kaiken aikaa – erityisesti vaikeuksia kohdattaessa. Resilienssi on kykyä kohdata vaikeuksia ja selvitä kaikesta huolimatta.
Elämään kuuluu aina hankaluuksia, ja siksi vaikeuksista selviäminen on hyvinvoinnin ytimessä. Resilienssiä voidaan kasvattaa yksilöiden ja yhteisöjen tavallisessa arjen toiminnassa.
Mitä on resilienssi työyhteisössä? Lue artikkeli aiheesta HY+:n blogista.
Hyödyt
Koulutuksessa tutustutaan tapoihin vahvistaa resilienssiä positiivisen psykologian ja ratkaisukeskeisten menetelmien avulla. Koulutuksessa sekä opitaan havainnoimaan resilienssin ilmentymiä että vahvistamaan resilienssiä elämän ja työelämän haasteissa ja muutoksissa.
Esihenkilöt ja työyhteisön kehittäjät saavat koulutuksesta tukea sekä henkilökohtaisissa että työyhteisön muutoksissa ja haasteissa selviämiseen ja työhyvinvoinnin vahvistamiseen.
Kasvatus- ja ohjausalalla työskenteleville koulutus tarjoaa välineitä sekä oman että työyhteisön resilienssin vahvistamiseen ja positiivisen psykologian ratkaisumenetelmien käyttöön.
Kenelle
Koulutus on suunnattu erilaisille organisaatioille ja työyhteisöille, myös koulutus-, opetus-, kasvatus- ja ohjaustyön organisaatioille. Koulutukseen voivat osallistua esimerkiksi organisaation esihenkilöt ja muut työhyvinvoinnin ja työyhteisön kehittäjät.
Sisältö
Koulutuksen aikana tutustutaan resilienssiin ilmiönä tutkimustiedon ja käytännön sovellusten valossa niin yksilö- kuin ryhmätasolla. Teemaa syvennetään keskusteluin ja harjoituksin, joissa tutkitaan omaa ja oman lähiympäristön resilienssiä sekä tapoja vahvistaa sitä.
Resilienssi – mitä se on? Tutkimustietoa resilienssistä ja siihen vaikuttamisesta
- Myönteisyys: myönteiset tunteet luovat ja ylläpitävät resilienssiä
- Ihmissuhteiden merkitys resilienssille
- Vahvuuksien tunnistaminen ja niiden varassa toimiminen
- Pystyvyysuskon ja toimijuuden vahvistaminen
- Merkityksellisyys ja toiveikkuus resilienssin ytimessä
Resilienssin tukeminen ja johtaminen, toimintakulttuurin kehittäminen
- Resilienssiä tukevan toimintaympäristön ja -kulttuurin piirteitä
- Resilienssiä tukevan toimintaympäristön ja -kulttuurin luominen: miten mahdollistaa arjessa myönteisiä tunteita, onnistumisten huomaamista, vahvuuksien varassa toimimista, selviämiskokemuksista oppimista, toimijuuden ja pystyvyyden kokemusta
- Rakenteellinen resilienssi yhteisön ja yhteiskunnan tasolla
Toteutus
Koulutuksen sisältöjä ja toteutusta voidaan räätälöidä tilaajan toiveen mukaan.