FI | SV | EN

Digitaalisen viestinnän lait ja oikeudet

Koulutuksessa perehdytään sananvapauteen ja sen rajoihin niin työnantajan, työntekijän kuin asiakkaankin näkökulmasta erityisesti digitaalisessa viestinnässä. Lisäksi tutustutaan sosiaalisen median erityispiirteisiin.

Digitalisaatio on muuttanut viestintää työpaikoilla. Työnantajat saattavat edellyttää työntekijöiden aktiivista läsnäoloa useissa somekanavissa samalla, kun ne ovat yhä tarkempia maineestaan. Työntekijät puolestaan voivat olla aktiivisia viestijöitä myös vapaa-ajallaan. Tämä herättää paljon kysymyksiä:

  • Miten laajasti työntekijä saa esittää mielipiteitään julkisuudessa, vaikka ne olisivat työnantajan arvojen vastaisia?
  • Onko eroa, lausutaanko mielipiteet töissä vai vapaa-ajalla?
  • Millaiset mielipiteenilmaisut ovat selkeästi irtisanomisperuste?
  • Milloin vihapuhe on rangaistavaa ja miten työnantajan tulee suojella netin vihapuheen kohteeksi joutunutta työntekijää?

Koulutuksen sisältö ja hyödyt

Koulutuspäivän aikana pureudutaan moniin sosiaalisen median juridiikan kysymyksiin. Saat vastauksia muun muassa siihen, millaista someosallistumista työnantaja voi työntekijältään edellyttää ja miten työnantajan tulee suojella työntekijää työpaikan ulkopuolelta esitettävältä ”vihapuheelta”.

Pääset tarkastelemaan, mitä työntekijä voi kertoa esimerkiksi työstään, asiakkaistaan tai asenteistaan sosiaalisessa mediassa ja millä tavoin työnantaja voi rajoittaa tai ohjeistaa työntekijöidensä sananvapauden käyttämistä.

Saat tietoa myös sisällöntuotantoon liittyvistä oikeuksista ja velvollisuuksista. Tarkastelun kohteena on muun muassa se, miten uusi tietosuoja-asetus vaikuttaa henkilötietojen käsittelyyn ja julkaisemiseen, milloin on loukattu jonkun yksityiselämää tai kunniaa tai aiheutettu yritykselle korvattavaa vahinkoa.

Koulutuspäivässä selvitetään, kuka vastaa verkkosivustoilla julkaistuista viesteistä ja miten sananvapaudesta aiheutuvaa rikos- ja korvausvastuuta on arvioitu oikeuskäytännössä.

Kenelle

Koulutus on suunnattu viestinnän parissa työskenteleville sekä kaikille organisaation digitaalisen viestinnän juridiikasta vastaaville. Sen avulla hahmottuvat yksittäisen ihmisen ja organisaation oikeudet ja velvollisuudet sosiaalisessa mediassa.

Tilaa koulutus

Sisältöjä ja toteutusta voidaan räätälöidä tilaajan tarpeen mukaan.

Ota yhteyttä

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä!

Yhteydenottopyyntö

Yhteydenottopyyntö

Yhteyshenkilöt

Vastaavia koulutuksia

Ajankohtaista

HY+:n yhteistyö Sharjan emiraatissa jatkuu – varhaiskasvatuksen koulutusohjelma tähtää moniammatilliseen yhteistyöhön
Sharjah Education Academy (SEA) on käynnistänyt uuden varhaiskasvatuksen Early Childhood Education Certification (ECEC) -ohjelman toteutuksen, […]
HY+digiaamu: Kestävää hyvinvointia yhdessä – hyvän työelämän puolesta
Tutkimusten mukaan työpaikoista menestyneimpiä ovat sellaiset, joissa ruokitaan myönteisiä tunteita ja synnytetään hyvää toinen toiselle, eli kannustetaan […]
Miten koulutus voi tukea johtajuuden syvää päätyä?
Tammikuussa 2023 käynnistimme OPH:n rahoittaman uudenlaisen opetus- ja kasvatusalan johtajuuskoulutuksen, Johtajuus-liven. Sen tavoitteena oli antaa […]