Häiriö sivustolla

Verkkosivuillamme on häiriö, jonka takia ilmoittautuminen avoimiin koulutuksiin ei välttämättä toimi. Vikaa korjataan. Pahoittelemme häiriötä!

Uudistunut seksuaalirikoslainsäädäntö: koulutus lasten ja nuorten parissa työskenteleville

Työskenteletkö organisaatiossa, joka toimii lasten ja nuorten parissa? Onko organisaatiossanne kaikille selvää, miten seksuaalirikoslainsäädännön kokonaisuudistus vaikuttaa jokapäiväiseen työhön? Tästä koulutuspäivästä saat tietoa lakiuudistuksesta, seksuaalirikosepäilyn puheeksi ottamisesta, ammattilaisen ilmoitusvelvollisuudesta sekä digiympäristössä tapahtuvasta seksuaalisesta häirinnästä.

19.1.2023

Toteutustapa
Monimuoto
220  (+alv/vat 24%)
(yht. 272,80 )

Seksuaalirikoslainsäädännön kokonaisuudistus, jonka tavoitteena on vahvistaa seksuaalista itsemääräämisoikeutta ja henkilökohtaisen koskemattomuuden suojaa, tulee voimaan 1. tammikuuta 2023.

Tässä moniammatillisessa täydennyskoulutuspäivässä pääset kuulemaan uudistuksen keskeisimmistä muutoksista erityisesti lapsiin ja nuoriin kohdistuvissa rikoksissa sekä miksi nämä muutokset ovat tarpeellisia.

Koulutuspäivän aikana käsitellään muun muassa ammattilaisen ilmoitusvelvollisuutta, miten ottaa puheeksi mahdollinen seksuaalirikosepäily ja miten kohdata seksuaalirikoksen uhriksi joutunut lapsi tai nuori. Lisäksi pureudutaan digiympäristössä tapahtuvaan seksuaaliseen häirintään ja sen ennaltaehkäisyyn.

HYÖDYT

Seksuaalirikoslainsäädännön kokonaisuudistuksen myötä lasten ja nuorten parissa työskentelevien on tiedettävä muutoksen vaikutuksista omaan työhönsä. Koulutuspäivässä asiantuntijat tarjoavat tärkeää tietoa itse lakiuudistuksesta ja käsittelevät aihetta kattavasti eri näkökulmista.

Koulutus tarjoaa konkreettista tietoa työn tueksi lasten ja nuorten parissa työskenteleville seksuaalirikoslainsäädännön näkökulmasta. Päivän ohjelmassa on myös aikaa keskusteluille ja osallistujien kysymyksille.

KENELLE

Koulutuspäivä on suunnattu lasten ja nuorten parissa työskenteleville, esimerkiksi opetustoimen ja sosiaalityön henkilöstölle ja nuorisotyöntekijöille.

AIKA JA PAIKKA

Täydennyskoulutuspäivä järjestetään torstaina 19.1.2023 klo 9.00‒16.00 Helsingissä. Koulutuspäivään on mahdollista myös osallistua etänä Zoom-yhteyden kautta.

OHJELMA

Päivän puheenjohtajana toimii Helsingin yliopiston oikeustieteellisen tiedekunnan väitöskirjatutkija Otava Piha.

8.30–9.00 Sisäänkirjautuminen seminaarin Zoom-ympäristöön

9.00–9.15 Tervetulosanat ja päivän avaus

9.15–10.25 Keskeiset muutokset lapsiin ja nuoriin kohdistuvien seksuaalirikosten sääntelyssä / Otava Piha, väitöskirjatutkija, Helsingin yliopiston oikeustieteellinen tiedekunta

10.25–10.45 Kysymyksiä ja keskustelua lakiuudistuksesta

10.45–11.00 Tauko

11.00–12.30 Ammattilaisen ilmoitusvelvollisuus, puheeksiotto ja oikeuspsykologian yksiköiden toiminta / Julia Korkman, oikeuspsykologian dosentti, Euroopan kriminaalipolitiikan instituutti HEUNI

12.30–13.30 Lounastauko

13.30–14.15 Seksuaalirikoksen uhriksi joutuneen nuoren kohtaaminen, Seri-tukikeskusten toiminnan esittely / Katriina Bildjuschkin, erityisasiantuntija, THL

14.15–14.30 Keskustelua ja kysymyksiä

14.30–15.00 Kahvitauko

15.00–15.45 Lapsiin ja nuoriin netissä kohdistuva seksuaalinen häirintä ja seksuaaliväkivalta / Eveliina Karhu, asiantuntija, Pelastakaa Lapset ry

15.45–16.00 Keskustelua ja kysymyksiä sekä päivän päätössanat

KOULUTTAJAT

Otava Piha (OTM) on väitöskirjatutkija Helsingin yliopistosta. Hän oli seksuaalirikoslainsäädännön uudistusta työstäneen työryhmän jäsen vuosina 2019–2020 ja lausui uudistuksesta oikeusministeriölle ja eduskunnan lakivaliokunnalle jatkovalmistelun aikana. Häntä kiinnostaa erityisesti se, miten ihmisten välinen monimutkainen vuorovaikutus ja herkät psykologiset prosessit saadaan puristettua rikoslainsäädännön vaatimaan selkeään ja tarkkarajaiseen muottiin.

Julia Korkman on oikeuspsykologian dosentti ja toimii tällä hetkellä erikoissuunnittelijana Euroopan kriminaalipolitiikan instituutissa HEUNIssa. Hänellä on pitkä kokemus lapsirikostutkinnasta niin käytännössä kuin tutkijanakin.

Katriina Bildjuschkin vastaa Seri-tukikeskusverkoston rakentamisesta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella. Hän on koulutukseltaan sairaanhoitaja, kätilö ja kasvatustieteiden maisteri.

Eveliina Karhu on asiantuntija Pelastakaa Lapset ry:ssä. Hänen koulutuksensa on MA International Relations.

19.1.2023

220  (+alv/vat 24%)
(yht. 272,80 )

Ilmoittautuminen päättyy 5.1.2023

Valitse ilmoittautumisen yhteydessä, haluatko osallistua koulutukseen paikan päällä vai etäyhteydellä.
Jenni Sillantaka
jenni.sillantaka@hyplus.fi
Inka Tarvainen
inka.tarvainen@hyplus.fi

Tämä koulutus on räätälöitävissä organisaatiollesi. Ota yhteyttä!

Tutustu myös näihin

Häiriö sivustolla