TAVOITTEET
Koulutuksen tavoitteena on oppia ymmärtämään kriittisen digitaalisen lukutaidon kokonaisuutta. Lisäksi perehdytään keinoihin opettaa ja ohjata keskeisiä kriittisen digitaalisen lukutaidon osa-alueita eri oppiaineiden yhteydessä monialaisesti sekä yksin että yhteistyössä muiden opettajien kanssa.
Koulutus tukee hyvin myös esimerkiksi Opetushallituksen Uudet lukutaidot -ohjelman toteuttamista tai lukiolaisten laaja-alaisen osaamisen vahvistamista.
Koulutuksessa hyödynnetään DETECT-hankkeessa (Developing Teachers’ Critical Digital Literacies) kehitettyä käytännöllistä mallia kriittisestä digitaalisesta lukutaidosta koulujen käyttöön.
KOHDERYHMÄ
Koulutus on suunnattu perusopetuksen ja lukion sekä ammatillisen toisen asteen henkilöstölle.
KOULUTUSOSIOT
Koulutus järjestetään täysin verkossa niin, että ryhmällä on neljä (4) kolmen tunnin etätapaamista sekä omaan opetustyöhön liittyviä välitehtäviä ja kriittiseen digilukutaitoon liittyviä opetuskokeiluja, joita reflektoidaan koulutuksen aikana sekä itsenäisesti verkossa että koulutustapaamisissa.
Osio 1: Kriittisen digitaalisen lukutaidon tukeminen koulussa, to 7.9.2023 klo 13.00–16.00
Osioon kuuluu ennakkotyöskentely, verkkotapaaminen (3 h) sekä työskentelyä välijaksolla.
Ennakko-orientaatio: esittäytyminen sekä tutustuminen kriittisen digitaalisen lukutaidon malliin verkkomateriaalin avulla
Teemoja:
- Aloitusorientaatio ja ryhmäytyminen
- Tutkimuspohjaisesti kehitetyn kriittisen digitaalisen lukutaidon mallin esittely ja yhteydet Uudet lukutaidot -kehittämisohjelmaan
- Omien taitojen ja opetuskäytäntöjen arviointia liittyen kriittiseen digitaaliseen lukutaitoon
- Keskustelua, pohdintaa ja yhteenvetoa keskeisistä elementeistä
Osio 2: Pedagogisia käytäntöjä kriittisen digitaalisen lukutaidon tukemiseen, ma 25.9.2023 klo 13.00–16.00
Osioon kuuluu verkkotapaaminen (3 h) sekä työskentelyä välijaksolla.
Teemoja:
- Syvempi perehtyminen kriittisen digitaalisen lukutaidon osa-alueisiin
- Esimerkkejä eri kouluasteilta kriittisen digitaalisen lukutaidon opetuskäytännöistä: kokemuksia ja case-esimerkkejä opetuksesta (Arja Kangasharju ja Susanna Talka-Korhonen, Lintumetsän koulu, Espoo)
- Oman/pienryhmän ensimmäisen opetusidean/opetuskokeilun valmistelu ohjatusti
Osio 3: Uusien trendien huomioiminen kriittisen digitaalisen lukutaidon opettamisessa, ke 25.10.2023 klo 13.00–16.00
Osioon kuuluu verkkotapaaminen (3 h) sekä työskentelyä etäjaksolla. Osiossa perehdytään erityisesti (kriittisen digilukutaidon osa-alueista) vähemmän huomiolle jäävien, tulossa olevien kehityssuuntien tarkasteluun ja soveltamiseen opetuksessa.
Teemoja:
- Reflektointi etäjakson opetusideoinnista/opetuskokeiluista
- Lasten ja nuorten digihyvinvointi: Mitä haasteita nuoret kohtaavat media-arjessa, mistä digihyvinvointi koostuu? (Marcus Lundqvist, digitaalisen nuorisotyön osaamiskeskus Verke)
- DETECT-hankkeen tutkimustuloksia eri maista
- Miten innostan kollegoita omassa koulussa kriittisen digilukutaidon teemoihin?
Osio 4: Koulun yhteinen vastuu ja käytännöt kriittisen digiosaamisen tukemisessa, to 23.11.2023 klo 13.00–16.00
Osioon kuuluu verkkotapaaminen (3 h) sekä työskentelyä etäjaksolla.
Teemoja:
- Yhteistyö koulun digikäytäntöjen kehittämisessä
- Digivälineiden runsaus ja mahdollisuudet
- Yhteinen koonti kriittisen digitaalisen osaamisen tukemisesta eri kouluasteilla
- Koulutuksen yhteenveto ja opitun arviointi: miten tästä eteenpäin? Omasta koulusta kerättyjen käytäntöjen ja arviointien esittely ja reflektointi
KOULUTTAJAT JA VIERAILEVAT ASIANTUNTIJAT
Kasvatuksen ja teknologian dosentti Liisa Ilomäki (KT) Helsingin yliopistosta on toiminut täydennyskouluttajana digitaalisuuden ja pedagogiikan alalla pitkään. Hän on tutkinut erityisesti koulun ja opetuksen kehittämistä digiteknologian keinoin ja johtanut hankkeita, joissa on tutkittu ja kehitetty opetusta, oppimista ja digiteknologiaa.
Kasvatuspsykologian dosentti Minna Lakkala (FT) toimii sekä tutkijana Helsingin yliopistossa että pedagogisena asiantuntijana Heuristica Oy:ssä, ja hän on laajasti tekemisissä opetusmenetelmien kehittämisen ja digiteknologian opetuskäytön teemojen kanssa. Lakkalalla on yli 30 vuoden kokemus konsulttina, kouluttajana ja oppimateriaalin laatijana. Lisäksi hän on tehnyt 20 vuoden ajan tutkimustyötä tutkimus- ja kehittämishankkeissa.
Ilomäki ja Lakkala ovat kouluttaneet yhdessä sekä Suomessa että erilaisissa kansainvälisissä koulutushankkeissa vuosien ajan.
Marcus Lunqvist toimii digitaalisen nuorisotyön osaamiskeskus Verkessä digihyvinvoinnin sekä lasten ja nuorten somemaailman asiantuntijana ja kouluttajana.
Arja Kangasharju ja Susanna Talka-Korhonen Espoosta ovat kehittäneet innovatiivisia opetuskokeiluja oppilaiden digilukutaidon kehittämiseen DETECT-hankkeessa.
ILMOITTAUTUMINEN
Koulutukseen ilmoittaudutaan oheisella ilmoittautumislomakkeella 25.8.2023 mennessä.
Koulutus on Opetushallituksen rahoittamaa opetustoimen täydennyskoulutusta ja kohderyhmälle (perusopetuksen ja lukion henkilöstö) maksutonta, mutta esimerkiksi sijaiskuluista vastaa osallistuja itse.
Koulutukseen otetaan 25 osallistujaa ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoittautumalla sitoudut koulutuksen kokonaisuuteen, verkkotapaamisiin osallistumiseen ja kokonaisuuden suorittamiseen.
Luethan peruutus- ja keskeyttämisehdot: Osallistujille maksuttomien koulutusten peruutus- ja keskeyttämisehtona on, että jos osallistuminen perutaan viimeisen ilmoittautumispäivän jälkeen tai osallistuja ei aloita koulutusta ilman pätevää syytä, peritään toimistomaksuna 80 euroa. Poikkeuksena ovat lääkärintodistuksella osoitetut sairastumiset. Esteen sattuessa ilmoittautuneen osallistujan puolesta voi osallistua toinen henkilö.