TAVOITTEET
Varhaiskasvatuksen johtamisen koulutus tarjoaa erinomaiset valmiudet oman johtajaosaamisen kehittämiseen ja päivittämiseen.
Koulutus avaa varhaiskasvatuksen johtamista eri näkökulmista, joissa tarkastellaan ammatillista kehittymistä henkilöjohtamisessa ja työyhteisöjen kehittämisessä, johtajana kasvamisessa, pedagogisessa ja strategisessa johtamisessa, moninaisuuden johtamisessa sekä oppivien ja hyvinvoivien yhteisöjen kehittämisessä. Koulutus tukee paikallisten ja alueellisten kehittämissuunnitelmien sekä varhaiskasvatuksen järjestäjien strategisten suunnitelmien toimeenpanoa.
Koulutus on Opetushallituksen rahoittamaa varhaiskasvatuksen johtajien ja apulaisjohtajien henkilöstökoulutusta ja laajuudeltaan 12 opintopistettä.
KOHDERYHMÄ
Koulutus on tarkoitettu varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa työskentelevän henkilöstön johtamisosaamisen kehittämiseen. Koulutuksen kohderyhmää ovat päiväkodin johtajat ja varajohtajat tai vastaavassa asemassa olevat eri puolilla Suomea.
TOTEUTUS
Koulutus alkaa tammikuussa 2024 ja päättyy toukokuussa 2025. Koulutus koostuu yhteensä 12 opintopisteestä, joista kaikille yhteisiä opintoja on 8 op (kvät ja syksy 2024) ja yliopistokohtaisia koulutusteemoja 4 op (kevät 2025). Koulutuksessa on koko ryhmän yhdessä opiskelua ja alueellisia pienryhmäopintoja.
Koulutusosioiden sisällöt ja alustavan aikataulun näet alla. Loput päivämäärät ja sisältökuvaukset tarkentuvat myöhemmin.
AIKATAULUT JA SISÄLLÖT: KEVÄT 2024
Aloitusseminaari ja pienryhmätapaaminen 12.1.2024 klo 9–16. Koulutuspäivä järjestetään paikkakuntakohtaisena lähitapaamisena Helsingissä (Helsingin yliopisto, Taideyliopisto), Tampereella ja Turussa.
1. Varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen pedagoginen johtaminen (4 op)
a) Johtajana kasvaminen ja mentorointi yhteisöllisen kehittymisen tukena 2.2. ja 9.2.2024
b) Pedagoginen johtajuus 15.3., 5.4. ja 26.4.2024
AIKATAULUT JA SISÄLLÖT: SYKSY 2024
2. Varhaiskasvatuksen eri muodot ja niiden johtaminen (4 op)
Viisi kokonaista koulutuspäivää ja väliseminaari syksyn 2024 aikana (aikataulut tarkentuvat myöhemmin).
a) Varhaiskasvatuksen johtamisen hallinnolliset ulottuvuudet
b) Moninaisuuden johtaminen ja eettinen johtaminen varhaiskasvatuksessa
c) Varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen toimintakulttuurin johtaminen
Väliseminaari pe 29.11.2024
AIKATAULUT JA SISÄLLÖT: KEVÄT 2025
3. Oppivan yhteisön ja henkilöstön johtaminen (4 op)
(viisi kokonaista koulutuspäivää ja loppuseminaari keväällä 2025, aikataulut tarkentuvat myöhemmin)
Turun yliopiston kokonaisuus:
Oppivan ja hyvinvoivan yhteisön kehittäminen pedagogisesta näkökulmasta
Tampereen ja Helsingin yliopiston kokonaisuus:
a) Johtamisen ja johtajuuden jännitteet
b) Varhaiskasvatuksen johtajan relationaalinen asiantuntijuus, kehittäjäidentiteetti ja johtajana voimaantuminen
Taideyliopiston kokonaisuus:
a) Kulttuurinen moninaisuus
b) Moninaiset oppijat
c) Yhteistyön malleja varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen ja kulttuurilaitosten välillä
d) Ekososiaaliset taidot taideperustaisen työskentelyn keinoin
Päätösseminaari kevät 2025
OSALLISTUJIEN PALAUTTEITA KOLUTUKSESTA
“Sain työhöni ja omaan ajatteluuni paljon. Koen että ajatteluni johtajana on kehittynyt ja itseluottamukseni on vahvistunut.”
“Jokaisesta kerrasta sai konkreettisia työkaluja omaan arkeen vietäväksi.”
“Koulutus on herättänyt ajattelemaan omaa johtajuutta ja vertaismentorointi on ollut todella voimaannuttavaa. Koulutuksen aiheet ovat olleet hyvin ajankohtaisia ja omaa työtä tukevia.”
“Sisältö, kouluttajat ja osallistujat yhdessä loivat erinomaisen kokonaisuuden.”
“Ajankohtaista tietoa, joka auttaa kehittämään omien työyksikköjen toimintaa.”
“Sain koulutuksesta monia asioita vietäväksi käytännön työhön omiin yksiköihin. Koulutus myös vahvisti omaa johtajan identiteettiä ja lisäsi työhyvinvointia.”
“Aivan upea kattaus varhaiskasvatuksen, johtajuuden ja muiden teemojemme huippuasiantuntijoita luennoimassa. Syvän kiitollinen olo upeasta koulutuskokonaisuudesta.”
ILMOITTAUTUMINEN
Koulutus on tarkoitettu päiväkodin johtajille, varajohtajille ja vastaavassa asemassa oleville.
Ilmoittaudu viimeistään maanantaina 30.10.2023.
Valitse, mihin alueryhmään haluat ilmoittautua erillisten ilmoittautumislinkkien kautta.
Ensimmäinen lähitutorpäivä järjestetään yliopistopaikkakunnalla (Helsingissä, Tampereella tai Turussa), muutoin koulutus tapahtuu verkossa. Koulutukseen otetaan enintään 48 (Helsinki), 20 (Tampere), 20 (Turku) ja 20 (Taideyliopisto) kohderyhmään kuuluvaa osallistujaa (jotka täyttävät osallistujakriteerit) ilmoittautumisjärjestyksessä. Vahvistamme koulutukseen päässeet ilmoittautumisen sulkeuduttua.
Koulutus on OPH:n rahoittamaa jatkuvaa oppimista tukevaa henkilöstökoulutusta, joka on varhaiskasvatuksessa ja opetustoimessa työskenteleville maksutonta. Mahdollisista matka- ja majoituskustannuksista osallistuja vastaa itse.
Huomaathan, että ilmoittautuminen on sitova. Osallistumisensa 16.11.2023 jälkeen peruvilta peritään 80 euron perumismaksu.
YHTEISTYÖVERKOSTO
Koulutushanke toteutetaan Helsingin yliopiston, Tampereen yliopiston, Turun yliopiston ja Taideyliopiston yhteistyönä, ja hankkeen koordinoinnista vastaa Helsingin yliopiston koulutus- ja kehittämispalvelut HY+.
Koulutusohjelman kouluttajina toimivat muun muassa tutkijatohtori Kati Sormunen, professori Arto Kallioniemi ja johtava rehtori Tapio Lahtero Helsingin yliopistosta; professori emerita Inkeri Ruokonen, yliopistonlehtorit Anitta Melasalmi ja Tarja-Riitta Hurme Turun yliopistosta; yliopisto-opettaja ja väitöskirjatutkija Hanna Hjelt, yliopistonlehtori Laura Rantavuori Tampereen yliopistosta sekä muun muassa apulaisprofessori Suvi Saarikallio ja tutkijatohtori (TaT, Taiteiden tohtori, taidekasvatus) Henrika Ylirisku sekä projektipäällikkö Sirke Pekkilä Taideyliopistosta.
LISÄTIEDOT
Heli Hottinen-Puukko, kehittämisen asiantuntija, Helsingin yliopiston koulutus- ja kehittämispalvelut HY+
p. 046 922 3496
heli.hottinen-puukko(at)hyplus.fi