Lapsen vahva äidinkielen hallinta on perusta toisen kielen oppimiselle, joten lapsen monikielisyyttä tulee tukea. Suomen kielen taito ei synny kuitenkaan itsestään suomenkielisessä päiväkodissa, vaan sen kehittymiseen tarvitaan henkilöstöä, joka ymmärtää kielen oppimista, osaa tukea muun muassa sanaston kehittymistä ja suunnitella sekä toteuttaa päiväkodin kielitietoista toimintaa.
Koulutuksen keskiössä on ammattilaisen toiminta ja käytännönläheiset työtavat siihen, mitä henkilöstö voi tehdä, että kaikki lapset saavat osallistumisen kokemuksia päiväkodin toiminnassa. Kokeneiden kouluttajien ohjaamina vahvistetaan onnistumisen kokemusta omassa lapsiryhmässä.
Monikielisten lasten kielitaidon tukeminen lisää lasten tasa-arvoa, osallisuutta ja tukee alkavaa koulupolkua.
KENELLE
Koulutus on suunnattu varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen henkilöstölle. Koulutus on OPH:n rahoittama ja osallistujille maksuton.
TOTEUTUS
Koulutus toteutetaan kokonaan verkossa. Arki-iltoina pidettäviä koulutuskertoja on yhteensä seitsemän. Luennoista ja ohjatuista tapaamisista koostuvissa webinaareissa pohditaan työn käytäntöön liittyviä kysymyksiä.
Koulutus sisältää myös itseopiskeltavaa materiaalia sekä omaan työhön liittyvän kehittämistehtävän. Kehittämistehtävä tehdään ryhmätyönä. Kouluttajat ohjaavat kehittämistehtävää ja antavat siihen palautetta.
Toteutukseen mahtuu mukaan 25 osallistujaa. Koulutuspaikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä.
KOULUTUSKERRAT JA SISÄLLÖT
Ti 30.8.2022 klo 17–20
Yhteinen aloitus: Mitä on kieli? Mitä on kielitietoisuus?
Ke 13.9.2022 klo 17–19
Työvälineitä kielitietoiseen toimintaan: KieliPeda, lukuympyrä ja vuorovaikutuksellinen sadun lukeminen – esimerkkejä hyvistä käytänteistä
To 29.9.2022 klo 17–19
Vuorovaikutuksessa tapahtuva oppiminen – esimerkkejä kielikylpypäiväkodista
Ti 11.10.2022 klo 17–19
Mitä kipupisteitä tutkimuksista nousee monikielisten lasten tukemisessa? – varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen kirjallisuuskasvatus
Ke 26.10.2022 klo 17–19
Jatketaan edellisten teemojen kanssa
Ti 8.11.2022 klo 17–19
Mitä varhaiskasvatuksen s2-opetus on? Mihin lapsi kieltä tarvitsee? – osallistumiseen ja oppimiseen liittyvät näkökulmat kielenoppimisessa
Ti 29.11.2022 klo 17–20
Päätöskerta, jossa esitellään kehittämistehtäviä ja keskustellaan niistä syntyvistä kysymyksistä
KOULUTTAJAT
Maria Ahlholm (FT) on yliopistonlehtori ja opettajankouluttaja Helsingin yliopistosta. Hän tutkii suomen kielen alkavaa ja kehittyvää kielitaitoa erityisesti monikielisissä oppimisympäristöissä.
Marjo Savijärvi (FT) työskentelee yliopistonlehtorina kasvatustieteiden osastolla Helsingin yliopistossa. Hän on vuorovaikutuksen tutkija ja perehtynyt muun muassa kielikylpypäiväkodin vuorovaikutukseen.
Marjaana Gyekye toimii varhaiskasvatuksen s2-opettajana Helsingissä. Hänellä on pitkä kokemus kouluttajana eri verkostoissa, ja hän on kirjoittanut myös varhaiskasvatuksen, esi- ja alkuopetuksen s2-opetuksen oppikirjoja.
Nina Thurin työskentelee varhaiskasvatuksen kieli- ja kulttuurikoordinaattorina Vantaalla. Hänellä on pitkä kokemus varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen kieleen, kulttuuriin ja katsomukseen liittyvästä verkostotyöstä ja kouluttamisesta sekä Suomenopettajat ry:n hallitustyöstä ja yhdistyksen varhaiskasvatuksen työryhmän vetämisestä.