Häiriö sivustolla

Verkkosivuillamme on häiriö, jonka takia ilmoittautuminen avoimiin koulutuksiin ei välttämättä toimi. Vikaa korjataan. Pahoittelemme häiriötä!

FI | SV | EN

Oppimateriaalivideoiden tekeminen kännykällä

Hyviä oppimateriaalivideoita on täysin mahdollista oppia kuvaamaan kännykällä, eikä videon tekemiseen tarvita erillistä kuvausryhmää. Tässä ohjatussa verkkovalmennuksessa saat konkreettisia valmiuksia suunnitella ja kuvata oppimateriaalivideoita tehokkaasti omalla kännykälläsi. Kaivetaan kännykät esiin ja ryhdytään kuvaamaan! 

Ajankohta

5.9.–14.10.2022

Toteutustapa
Verkkokoulutus
Paikka
Verkossa
Hinta
490  (+alv/vat 24%)
(yht. 607,60 )

Tämän valmennuksen ohjeilla ja vinkeillä oppimateriaalivideon kuvaaminen kännykällä muuttuu helpoksi ja suunnitelmalliseksi toiminnaksi. Kuvausrutiini kasvaa, kännykän kaivaa taskusta yhä rohkeammin ja lopputuloksestakin on varmempi jo kuvatessaan. 

MITÄ OPIT VALMENNUKSESSA?

Valmennuksessa käydään läpi kuvaamisen perusasioita:

 • Mitä näytän ja kerron katsojille kuvaamallani videolla?
 • Millaisia videoita eri tilanteissa kannattaa kuvata?
 • Miten kuvauksen voi suunnitella etukäteen?

Kännykällä kuvattu video ei välttämättä ole elokuvajuhlien voittajatasoa – mutta se ajaa asiansa juuri siinä yhteydessä, jossa sitä on tarve käyttää. 

Oppimateriaalivideoita tarvitaan esimerkiksi:

 • ammattitaidon näkyväksi tekemisessä
 • prosessin vaiheiden kuvaamisessa
 • tutkinnon eri osien opetuksessa ja ohjauksessa
 • yksilöllisten oppimispolkujen ohjauksessa
 • taidon opettamisessa/opiskelussa
 • laajan sisältöalueen lohkomisessa
 • sisältöjen havainnollistamisessa
 • mikro-oppimisessa

Valmennus (1,5 op) rakentuu kuudesta osiosta, joissa jokaisessa opit erilaisia asioita videoiden suunnittelusta, kuvaamisesta ja editoinnista kännykälläsi. Työskentelyä ohjataan erilaisten ohjeiden ja videoaineistojen avulla. Työskentelyaikaa jokaiselle osiolle on hyvä varata yhteensä noin 3–4 tuntia riippuen aiheesta ja omista tavoitteista.

Jokainen osio sekä siihen liittyvät tehtävät ja aineistot aukeavat aina viikon välein verkkoympäristöön. Valmennuksen aikana osallistujat jakavat suunnitelmiaan ja videoitaan suljetussa verkkoympäristössä muille osallistujille ja voivat sparrata toisiaan.

Tässä verkkovalmennuksessa opiskelet kuuden viikon aikana, teet ainakin kuusi videota ja tutustut kanssaopiskelijoiden videoihin. Saat konkreettisia valmiuksia suunnitella ja kuvata videoita tehokkaasti omalla kännykälläsi. Valmennuksen jälkeen pystyt tekemään vaikka 10 oppimateriaalivideota päivässä, jos sisua riittää.

KENELLE

Valmennus on suunnattu eri alojen opettajille, kouluttajille, perehdyttäjille, työpaikkaohjaajille, oppissopimuskouluttajille, valmentajille ja verkko-opetuksen parissa työskenteleville. Lisäksi valmennus sopii asiantuntijatyötä tekeville, jotka laativat työssään opetuksellisia tai ohjevideoita.

SISÄLTÖ JA AIKATAULU

Valmennuksen ohjelma toteutetaan kuuden kalenteriviikon aikana, jolloin valmentajat ohjaavat ja antavat palautetta osallistujien videoista. Claned-oppimisympäristö valmennusprosesseineen ja sisältöineen on osallistujien käytössä kolmen (3) kuukauden ajan aloituksesta.

Clanedin rakenne ja analytiikka ohjaavat opiskeluasi. Clanedin tekniikka mahdollistaa videoiden yhteisöllisen kommentoinnin ja osallistujien keskinäisen keskustelun videoista.

Osioiden aloitusajankohdat

Ennakkovalmistautuminen 1.9.2022 mennessä

1. viikko 5.9.2022
2. viikko 12.9.2022
3. viikko 19.9.2022
4. viikko 26.9.2022
5. viikko 3.10.2022
6. viikko 10.10.2022

Valmentajien ohjaus ja palaute

Koko valmennuksen ajan mukanasi kulkee kolme valmentajaa. He seuraavat edistymistäsi viikoittain koko kuuden viikon koulutuksen ajan.

Valmentajat antavat palautetta videoistasi niin tekniikan kuin pedagogiikan näkökulmista. Heiltä voi pyytää neuvoa ja lisäohjeistusta tarvittaessa kuuden viikon valmennusprosessin aikana.

VALMENNUSPROSESSI

Ennakkovalmistautuminen

 • Rekisteröityminen ja kirjautuminen Claned-oppimisalustalle
 • Oman kännykän kameran ominaisuuksiin tutustuminen ohjeen mukaan
 • Alkukartoitus

1. viikko: Videot oppimateriaalina

Miten kuvata kännykällä? Miten suunnitella oppimateriaalivideoita? Tässä osiossa suunnittelet ja toteutat ensimmäisen oppimateriaalivideon, joka kuvataan yhdellä otolla. Saat teknisiä vinkkejä ja niksejä kännykällä kuvaamiseen sekä pedagogisia elementtejä oppimateriaaliajatteluun. Perehdyt omaan kännykkääsi ja sen ominaisuuksiin sekä kännykkäkuvaamisen keskeisiin elementteihin. Opit videon tallentamisen, jakamisen ja upottamisen Clanediin. Tutustut myös muiden osallistujien videoihin, sparraat muita sekä keräät ideoita itsellesi.

2. viikko: Kuvakäsikirjoitus videoon

Miten fokusoida kuvatessa oleelliseen? Miten tehdä kuvakäsikirjoitus? Tässä osiossa suunnittelet ja toteutat oppimateriaalivideon perehtyen samalla kuvakerronnan perusteisiin: kuvaamisen kestoon, kuvan rajaukseen ja kokoon. Kuvaamisessa hyödynnetään pause-näppäintä; video kuvataan osa kerrallaan valmiiksi videoksi. Tutustut myös muiden osallistujien videoihin, sparraat muita sekä keräät ideoita itsellesi.

3. viikko: Yksi tarina kerrallaan

Miten tehdä käsikirjoitus videoon? Käsikirjoitus on aina tarina. Tässä osiossa videon aiheena on jokin oppimateriaaliksi sopiva sisältö. Suunnittelet videon käsikirjoituksen, kuvaat sen osineen ja editoit erilliset videot yhteen editointiohjelmalla. Tutustut myös muiden osallistujien videoihin, sparraat muita sekä keräät ideoita itsellesi.

4. viikko: Katselukokemukseen vaikuttaminen

Miten oppia videoista katselemalla videoita? Miten hyödyntää pedagogista tutkimustietoa oppimateriaalivideon suunnittelussa?  Viikon aikana arvioidaan videoiden katselukokemusta multimediaalisen ja pedagogisen tutkimustiedon näkökulmista (havaintosapluunan avulla) ja keskustellaan aiheesta. Tässä osiossa suunnittelet ja toteutat videon, jonka suunnittelussa hyödynnät multimediaalista tutkimustietoa ja katselukokemukseen vaikuttavia elementtejä. 

5. viikko: Videon jälkiäänitys ja tekstitys

Miten jälkiäänittää video? Miten ja miksi tekstittää video? Tässä osiossa suunnittelet ja toteutat videon, jonka jälkiäänität ja tekstität esimerkiksi Screencast-O-Matic-ohjelman avulla. Multimodaalinen ilmaisutapa (kuva, ääni ja teksti) on hyvä keino oppimisen edistämiseen. Saavutettavuuden takia on hyvä oppia videon tekninen tekstittäminen. Tutustut myös muiden osallistujien jälkiäänitettyihin ja tekstitettyihin videoihin, sparraat muita sekä keräät ideoita itsellesi.

6. viikko: Katseluohjeet videoon

Miten laatia videoiden katseluohjeita? Tässä osiossa suunnittelet ja toteutat videon, jonka katselua/käyttöä ohjaat katseluohjein. Ohjeiden avulla voit suunnata havaitsemista, huomion kohdistamista ja tarkkaavaisuutta haluttuun kohteeseen. Voit näin käyttää samaa videota useankin asian oppimiseen. Tutustut myös muiden osallistujien videoihin ja katseluohjeisiin, annat palautetta sekä keräät ideoita itsellesi.

MITÄ TARVITSET VALMENNUSTA VARTEN?

 • älypuhelin
 • tietokone
 • editointiohjelma tekstityksen tekemiseen (esim. Screencast-O-Matic n. 30–44 €/v, voit käyttää myös jotain muuta ohjelmaa)
 • FiLMiC Pro (14,99 €, valmennuksessa ohjeistetaan mahdollinen tarve ja käyttö)
 • YouTube, Vimeo tai Panopto -kanava (videoiden jakaminen koulutuksen aikana Clanedissa)

VALMENTAJAT

Koulutuksen kolme valmentajaa muodostavat tiimin, joka tukee jokaista osallistujaa, antaa palautetta ja ohjaa etenemistä Claned-oppimisympäristössä.

Taneli Haro on TV-ohjaaja, TV-ohjauksen opettaja, radiotoimittaja Radio Cityssä ja Radio Suomessa. Hän on ohjannut satoja televisio-ohjelmia: viihdettä, asiaohjelmia, musiikkia, lasten- ja nuortenohjelmia, suoria lähetyksiä. Haro opetti tv-ohjausta päätoimisesti 10 vuotta ammattikorkeakouluissa Helsingissä. Kuva ja ääni, sanottava ja sen tiivistäminen mielenkiintoiseen muotoon ovat hänellä hallussa monipuolisesti.

Leena Vainio on tieto- ja viestintätekniikan asiantuntija. Hän on kouluttanut opettajia kolmenkymmenen vuoden ajan tieto- ja viestintätekniikan opetuskäytössä, ja matkan varrella hän on tutkinut ja kehittänyt yhteistyössä kollegojen kanssa uusia koulutusmenetelmiä ja pohtinut opettajien täydennyskoulutuksen muotoja ja malleja. Vainiolla on laaja kokemus ammatillisen koulutuksen maailmasta, verkkopedagogiikasta sekä digitaalisten oppimateriaalien kehittämisestä.

Hanne Koli on pitkän linjan verkkopedagogi, tietokirjailija sekä oppimateriaalin tuottaja. Hän on ollut kehittämässä, kouluttamassa ja konsultoimassa niin yritysten kuin oppilaitostenkin koulutuksia digitaalisilla menetelmillä. Koli on myös kouluttanut videoiden käyttöä, suunnittelua ja tuottamista pedagogisesta näkökulmasta.

Ilmoittautuminen
Ajankohta

5.9.–14.10.2022

Hinta
490  (+alv/vat 24%)
(yht. 607,60 )

!

Ilmoittautuminen koulutukseen päättyy 28.8.2022
Ota yhteyttä
Hannu Niemelä
+358 50 4392416
hannu.niemela@hyplus.fi
Tinja Räsänen
+358 50 3073670
tinja.rasanen@hyplus.fi

Tämä koulutus on räätälöitävissä organisaatiollesi. Ota yhteyttä!

Tutustu myös näihin
Ajankohtaista

Häiriö sivustolla

Verkkosivuillamme on häiriö, jonka takia ilmoittautuminen avoimiin koulutuksiin ei välttämättä toimi. Vikaa korjataan. Pahoittelemme häiriötä!