Esi- ja perusopetuksen sekä lukion opettajille suunnatussa ja Opetushallituksen rahoittamassa Kirjoitustaitojen opetuksen syventävässä koulutuksessa tutkitaan omaa toimintaympäristöä kehittävällä otteella ja ideoidaan ja laaditaan jokin opetusta tai oppimista kehittävä sovellus.
Koulutuksen aikana osallistuja saa valmiuksia kehittää omaa asiantuntijuuttaan ja työyhteisönsä pedagogiikkaa. Lisäksi osallistuja saa valmiuksia viestiä havainnoistaan osallistavalla, mentoroivalla ja valmentavalla otteella omassa työympäristössään.
Koulutuksen aikana osallistuja voi esimerkiksi koota oman ryhmän (2–4 henkilöä), jonka kanssa yhteistyössä hän suunnittelee ja toteuttaa vertaismentoroinnin periaattein kirjoittamisen opetusta kehittävää toimintaa. Vaihtoehtoisesti vertaismentorointi voi tapahtua esimerkiksi koulukohtaisen tai kuntakohtaisen kirjoittamisen opetuksen ohjeistuksen laatimisena tai oman oppimiskokonaisuuden suunnitteluna.
KOHDERYHMÄ
Koulutus on tarkoitettu esiopetuksen, perusopetuksen ja lukion opettajille, jotka ovat kiinnostuneita toimimaan kirjoittamisen opettamisen asiantuntijoina ja mentoreina omassa koulussaan tai lähialueellaan. Koulutukseen mahtuu mukaan 20 henkilöä.
TOTEUTUS
Koulutus toteutetaan kokonaan etänä, ja siihen sisältyy kolme yhteistä iltapäivän etätapaamista. Lisäksi työskennellään itsenäisesti omassa työyhteisössä ja verkkoympäristössä sekä saadaan palautetta kouluttajalta erikseen. Työskentelyn aikana osallistuja perehtyy verkkomateriaaliin tehtävineen sekä suunnittelee ja toteuttaa oman projektinsa työyhteisössään. Projektit esitellään verkossa myös muulle ryhmälle.
Etätapaamisten ajankohdat:
To 1.9. klo 14:00–17:00
Ke 5.10 klo 14:00–17:00
To 3.11. klo 12:00–17:00
KOULUTTAJA
Kouluttajana toimii FT, AO Johanna Pentikäinen. Hänellä on pitkä kokemus niin yliopisto-opetuksesta kuin täydennyskoulutuksesta ja opettajankoulutuksesta äidinkielen ja kirjallisuuden didaktiikassa. Hän on julkaissut runsaasti tutkimusta ja oppimateriaalia sekä kouluttanut HY+:n ja Helsingin ja Turun yliopistojen järjestämässä ILO-koulutuksessa (Innovatiivista pedagogiikkaa lukemisen ja kirjoittamisen opettamiseen) sekä Jyväskylän yliopiston LUKILOKI-koulutuksessa.