Tavoitteet
Koulutuksen tavoitteena on vahvistaa osallistujien osaamista kehitysvammaisen ravitsemustilaan vaikuttavista asioista ja ruoan käytöstä. Sisällössä syvennytään myös yleisimpiin ravitsemuksellisiin huolenaiheisiin ja mahdollisuuksiin tukea terveyttä sopivasti koostetulla ruokavaliolla. Lisäksi käsitellään ravitsemuksen erityistilanteita ja hyvän ruokailutilanteen järjestämistä.
Koulutuksen toteutus
Koulutus toteutetaan kokonaan verkko-opetuksena, joten siihen voi osallistua joko työpaikalta tai kotikoneelta. Materiaali on jaettu neljään jaksoon. Jokaiseen jaksoon liittyy verkkoluentoja, luettavaa materiaalia ja tehtäviä, joissa opiskeltavaa teemaa sovelletaan.
Kohderyhmä
Koulutus sopii erityisesti kehitysvammaisten ravitsemispalveluiden henkilöstölle, kehitysvammaisten hoitohenkilökunnalle, ammatillisen koulutuksen opettajille (esim. sosiaali- ja terveysalan sekä hotelli-, ravintola ja catering-alan opettajille), mutta myös muille kehitysvammaisten ravitsemuksesta ja sen oikeasta koostamisesta kiinnostuneille.
Teemat
- ravitsemustila, ruoan käyttö ja erilaisten kehitysvammojen vaikutus niihin
- yleisimmät ravitsemukselliset huolenaiheet kehitysvammaisilla
- ruokailutilanteen haasteet ja ruokailun apuvälineet
- ravitsemuksen erityistilanteet kehitysvammaisilla
Kouluttaja
TtM, laillistettu ravitsemusterapeutti Hanna-Mari Sonninen toimii ravitsemusterapeuttina kehitysvamma-alan tuki- ja osaamiskeskuksessa Varsinais-Suomessa. Sonninen on tutkinut kehitysvammaisilla ilmeneviä ravitsemusongelmia ja kouluttaa aktiivisesti kehitysvammaisten kanssa työskenteleviä sekä antaa ravitsemusterapiaa yrittäjänä.
Koulutuksen aloittaminen
Koulutuksen voi aloittaa heti ilmoittautumisen jälkeen tai erikseen sovittavana ajankohtana. Mikäli haluat aloittaa koulutuksen muuna ajankohtana, lähetä tieto toivomastasi aloitusajankohdasta sähköpostitse: asiakaspalvelu@hyplus.fi