Julkisia vai yksityisiä lääkäripalveluja eläkeläisille? (VANTTERA-tutkimus)

Julkisia vai yksityisiä lääkäripalveluja eläkeläisille? Tutkimus Kelan maksamien sairaanhoitokorvausten merkityksestä ikääntyneiden päijäthämäläisten terveyden hoidossa (VANTTERA-tutkimus)

Yhteistyössä Kelan tutkimusosaston kanssa toteutettavan VANTTERA-tutkimuksen tavoitteena on koota aiempaa kattavampaa tietoa ikääntyvän väestön terveyspalvelujen käytöstä ja siihen vaikuttavista tekijöistä. Hanke jakautuu kahteen tutkimusosioon. Ensimmäisessä osiossa (ensisijainen vastuu Helsingin yliopistolla) tarkastellaan terveyspalvelujen käytössä tapahtuneita muutoksia 2000-luvulla ja käytön jakautumista julkisen ja yksityisen sektorin kesken. Toisessa tutkimusosiossa (ensisijainen vastuu Kelalla) analysoidaan Kela-korvausten ja muiden tekijöiden vaikutusta on yksityisten lääkäripalvelujen kysyntään.

Tutkimus on osa Ikihyvä Päijät-Häme -seurantatutkimusta, ja siinä tukeudutaan Ikihyvä-tutkimuksessa jo kerättyyn kyselyaineistoon (vuosilta 2002–2012) ja terveyspalvelujen käyttöä kuvaaviin rekisteritietoihin. Aineistoa täydennetään ja päivitetään syksyllä 2015 toteutettavalla, Ikihyvä-tutkimuksen osanottajille lähetettävällä postikyselyllä ja asiantuntijahaastatteluilla.

Koulutukset

Laskutustiedot